Pełnoziarniste ciastka 2w1

Pełnoziarniste ciastka 2w1


Właściwie to bronię się jak mogę, niestety w konfrontacji z żarłocznymi osobnikami niejednokrotnie ponoszę klęskę. Domowe wypieki mają to do siebie, że smakują zawsze i zawsze zjada się i więcej niż wypada, staram się więc omijać temat jeśli się da, a jeśli się już nie da to przynajmniej stosować zdrowsze rodzaje mąki, dorzucić kakao i gorzką czekoladę. Pozostaje jeszcze kwestia rodzaju wypiekanych ciastek, bo nie może przecież być tak dobrze, żeby wszyscy zgodnie jeden rodzaj wybrali, jak tu wyjść z takiego ambarasu, otóż okazuje się, że można połączyć dwa ciastka w jedno, upieką się pięknie, smakują wyśmienicie, czasem aż za dobrze, zwłaszcza tuż po upieczeniu i zadowolenie pełne panuje w domu. Jeśli i Wam zdarzają się sytuacje, że rodzina przypuści szturm na kuchnię celem wyegzekwowania domowych słodkości, to może poratują Was moje ciastka 2w1.
Zdjęcie - Pełnoziarniste ciastka 2w1 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Ciasto brownie:


6 łyżek miękkiego masła (ok 150 g)
1/4 szklanki cukru kryształ
1/2 szklanki brązowego cukru
200 g gorzkiej czekolady
1 jajko
1 żółtko
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

Jasne ciasto:

7 łyżek miękkiego masła miękkiego masła (ok 175 g)
1/4 szklanki cukru kryształ
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajko
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli





Przygotowanie:
1. W pierwszej kolejności przygotuj ciasto jasne, wymaga ono schłodzenia
2. W misce mieszamy mąkę, sodę i sól
3. W drugiej misce miksujemy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy ok 2 minuty aż masło stanie się jasne i puszyste, dodajemy jajko, mieszamy, następnie dodajemy suche składniki i łączymy całość za pomocą szpatułki, schładzamy do czasu przygotowania drugiej porcji ciasta
4. Brownie - masło i czekoladę umieszczamy w rondelku i stawiamy na niewielkim ogniu, rozpuszczamy całość, mieszamy co jakiś czas aż powstanie gładka masa, odstawiamy
5. W misce łączymy mąkę, sól, sodę i kakao
6. Do masy czekoladowej dodajemy cukier i jajka, mieszamy, następnie dodajemy suche składniki, łączymy do całkowitego połączenia się
7. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
8. Odrywamy kawałek jasnego ciasta i ciemnego, wielkości orzecha włoskiego i łączymy te kulki ze sobą, układamy na blaszce ok 8 sztuk, lekko spłaszczamy i pieczemy ok 12 minut, lub do momentu aż brzegi lekko się zrumienią, studzimy chwilę na blaszce, następnie przenosimy na kratkę, pieczemy kolejną blachę




Zdjęcie - Pełnoziarniste ciastka 2w1 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pełnoziarniste ciastka 2w1 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pełnoziarniste ciastka 2w1 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówZdjęcie - Pełnoziarniste ciastka 2w1 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Udostępnij
EtykietyBoże Narodzeniebrownieciasteczkaczekoladadla dzieci

Kategorie przepisów