Pełnoziarniste bułki do hamburgerów
Ostatnio dużo piekę na mące pełnoziarnistej: pizzę, bułki, chleby, ciasta... Na stronie Twoje&Moje znalazłam przepis na bułki do hamburgerów. Właścicielka blogu tak je zachwalała, że postanowiłam spróbować... Wyszły pyszne bułki, a co najważniejsze: koszt składników jest o wiele, wiele niższy, niż koszt kupowanych w sklepie, gotowych bułek...
Pełnoziarniste bułki do hamburgerów
Na około 10 bułek.
- 500 g mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubelli Pełne Ziarno)
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka płynnego miodu
- sezam
- dodatkowe mleko do posmarowania bułek
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól i wymieszać. Miód rozpuścić w ciepławym mleku i przelać do mąki. Dodać masło i zagnieść ciasto - zagniatać kilka minut, aż będzie zwarte. W razie potrzeby podsypać jeszcze mąką - ma łatwo odchodzić od ręki.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (po 1 godzinie ciasto wyjąć, spłaszczyć lub rozwałkować, złożyć na pół i ponownie dać do wyrośnięcia).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować z ciasta okrągłe bułeczki, przełożyć je na blachę, lekko spłaszczyć, ponownie przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Bułeczki posmarować lekko po wierzchu mlekiem i posypać sezamem. Piec 20 minut w 180'C.