Pecan Tarts
To wersja mini , popularnego w USA 'Pecan pie'. Spód i boki formy do niego wykleja się cienkim , kruchym ciastem , posypuje grubo pokrojonymi orzechami pekan , a całość zalewa się karmelowo - waniliową masą. U mnie wyszła ona jaśniejsza i trochę delikatniejsza niż w oryginale , ponieważ użyłam jasnego , brązowego cukru zamiast ciemnego.
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:
- 170 g serka kremowego
- 150 g masła
- 2 szkl. mąki
- szczypta soli
Masa:
- 3 duże jajka
- 1 szkl. ciemnego brązowego cukru
- 3/4 szkl. syropu kukurydzianego typu 'light'
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli (w ogóle nie dodawałam , ale moje orzechy były solone)
- 1 szkl. grubo posiekanych orzechów pekan
Miękkie masło i serek ubić mikserem , wsypać mąkę z solą i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę , uformować dwa grube krążki , zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie każdy z krążków podzielić na 6 części i uformować z nich kulki. Każdą z kulek spłaszczyć i wylepić foremki muffinkowe (delikatnie wyciągnąć ponad krawędź). Do każdego "kubeczka" nasypać po równo orzechów.
Jajka , cukier , syrop kukurydziany , roztopione masło , wanilię i ew. sól ubić razem (nie długo). Gotową masę równo ponalewać do "kubeczków" z orzechami. Piec w temp. 180 st.C. przez 30-35 minut.