PAWI OGON

PAWI  OGON

Zdjęcie - PAWI  OGON - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDo tego ciasta przymierzałam się od dłuższego czasu…

 W smaku przypomina trochę Ciasto wawelskie , ale jest bardziej finezyjne. Co za tym idzie , bardziej pracochłonne , ale efekt końcowy jest imponujący.

Przepis został zaczerpnięty ze strony Anety - autorce dziękuję :-)

Zdjęcie - PAWI  OGON - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Ciasto:
- 4 szkl. mąki
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 margaryna
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. mielonych orzechów
- 1 słoik powideł śliwkowych

Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać, a następnie posiekać z margaryną. Dodać jajko, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dużą blachę (u mnie: 23x33 cm). Piec 15-20 minut w 200 st C. Każdą z pozostałych części rozwałkować, posmarować powidłami, posypać orzechami i zwinąć w rolady o długości formy, w której pieczony był spód i też upiec.

Krem:
- 3 jajka
- 1 kostka masła
- 1 l mleka
- 1 szkl. cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
- winogrona
- 2 galaretki o jednakowym smaku
- 1 paczka biszkoptów (ok.48 sztuk)
- polewa lub czekolada na wierzch

W jednej szklance mleka rozrobić mąkę i jajka (najlepiej mikserem). Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać mleko z jajkami i mąką, ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć masło dodając po łyżce budyniu ( ważne żeby masło i budyń miały mniej więcej tę samą temp.)

Na upieczony spód wyłożyć połowę kremu, ułożyć rolady. Między rolady ułożyć winogrona i zalać tężejącymi galaretkami, gdy zastygną, wyłożyć resztę kremu. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Całość polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą.

Zdjęcie - PAWI  OGON - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów