Pavlova
Pavlova czyli królowa wśród bez, chociaż jak dla mnie wśród wszystkich wypieków i deserów. Nigdy nie jadłam czegoś tak wspaniałego. Pavlova to duża beza, miękka, ciągnąca i piankowa w środku a na zewnątrz chrupiąca. Mmm... Do tego dodatek bitej śmietany i świeżych owoców idealnie się z nią komponuje. Jestem pewna, że będziecie nią zachwyceni. Podstawa udanej Pavlovy to dobre ubicie białek i stopniowe chłodzenie. Dodatki do Pavlovy możecie modyfikować, zamiast owoców możecie dać posiekane orzechy, wiórki kokosowe lub co wam się podoba. Baardzo polecam, bo jest C-U-D-O-W-N-A! :-)
Składniki na bezę:
- 8 białek
- 450g drobnego cukru (także zwany jako cukier do wypieków)
- 2 łyżeczki jasnego octu winnego lub soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie należy narysować na nim okrąg o śr. 22-24cm. Papier do pieczenie przewrócić do góry nogami, w ten sposób flamaster/długopis nie zabarwi nam bezy. Białka ubić z szczyptą soli, aż zacznie się wyraźnie pienić. Od tego momentu dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając. Białka muszą być bardzo sztywne i lśniące. Dobre ubicie białek to klucz do mało opadającej Pavlovy. Kiedy nasze białka będą bardzo sztywne i lśniące dodajemy mąkę i ocet/sok z cytryny. Miksujemy krótko na małych obrotach, aż wszystko się połączy. Pianę wykładamy na narysowany okrąg i rozsmarowujemy, aby utworzyć lekką kopułkę. Blachę włożyć do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni Celsjusza i piec 40 minut. Po 40 minutach polecam bezę przykryć folią aluminiową i piec kolejne 50 minut. Przykrycie folią nie jest konieczne, ale dzięki temu beza pozostanie biała i się bardzo nie zarumieni. Po upieczeniu zdjąć folię, delikatnie uchylić piekarnik i studzić w piekarniku min. 5h lub całą noc.
Na wierzch Pavlovy:
- 400g śmietany 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- ok. 0,5kg dowolnych pokrojonych owoców (polecam truskawki, maliny, czereśnie)
Bezę delikatnie zdjąć z papieru do pieczenia i ułożyć na paterze lub płaskim talerzu. Śmietanę ubić z cukrem na sztywną pianę (uwaga, aby nie zwarzyć śmietany). Wyłożyć śmietanę na bezę i delikatnie rozsmarować. Na niej ułożyć owoce.
Uwaga!: Bita śmietana powinna być wyłożona na bezę nie wcześniej niż 1-1,5h przed podaniem! Pavlovy nie przetrzymujemy w lodówce.
Źródło - mojewypieki.com