Pasztet warzywno - pestkowy

Pasztet warzywno -  pestkowy

Wczoraj upiekłam pyszny pasztet z tego co zostało w lodówce :-)

Składniki:

- ok 3/4 puszki białej fasoli (z wodą), Zdjęcie - Pasztet warzywno -  pestkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 300 g pieczarek,
- 2 duże marchewki,
- 1 por,
- 8 łyżek suchej kaszy kukurydzianej,
- 6 łyżek mielonego siemienia lnianego,
- 12 łyżek mielonych pestek słonecznika,
- 1 łyżka pestek słonecznika,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka,
- 1 duży ząbek czosnku.

Wykonanie:

Pieczarki i marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tartce lub w malakserze, por pokroić w cienkie półplasterki. Wymieszać warzywa razem, dodać do masy: zmielone pestki i siemię, zmaiażdzony ząbek czosnku, zgniecioną widelcem lub zmiksowaną żyrafą (blenderem ręcznym) fasolę razem z wodą, przyprawić do smaku, dodać olej i kaszę kukurydzianą. Dobrze wymieszać masę, jeśli wydaje nam się za mokra, możma dodać jeszcze kaszy.
Piekarnik rozgrzać do ok 180 - 200 stopni. Masę przełożyć do formy (ja korzystałam z silikonowej małej keksówki dlatego niczym jej nie smarowałam), piec ok 45 - 60 minut, na środkowej półce piekarnika.

Pasztet zrobił dzisiaj u mnie w pracy furorę :-) Jest mokry, soczysty a jednocześnie lekko kruchy. Spokojnie można go kroić w plastry, wspaniale smakuje z musztardą ogórkową lub tartymi ogórkami kiszonymi :-)

Zdjęcie - Pasztet warzywno -  pestkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Kategorie przepisów