Pasztet jaglany z cukinią i z batami
Pasztet z kaszy jaglanej, cukinii i słodkich ziemniaków doprawione parmezanem. Pyszny na drugie śniadanie, lunch czy kolację z lekką sałatką.
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3-4 jaja w zależności od wielkości
1 cukinia
300 gram słodkich ziemniaków
80 gram tartego parmezanu
cebula
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
tymianek lub koperek
olej
Cukinię zetrzeć na tarce dodać pół łyżeczki soli, odstawić na bok aby puściła wodę. Pokrojoną w kosteczkę cebulkę zeszklić na 1 łyżce oleju. Kaszę przełożyć do miski, utrzeć na dużych oczkach słodkiego ziemniaka i dodać do kaszy, dodać cebulkę, wyciśniętą z wody cukinię. Wymieszać. Dodać tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem oraz wbić jaja. Wymieszać na jednolitą masę. Następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem i oprószonej kaszką kukurydzianą. Piec ok 60 minut w 190 stopniach.