Paszteciki

Paszteciki
Zdjęcie - PASZTECIKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nadzienie:
pieczarki okolo 30-40 dkg
1 cebula
sol, pieprz, sypka papryka

Ciasto:
30 dkg maki
0,25 szklanki letniego mleka
3 dkg drozdzy
5 dkg tluszczu
1 jajko
sol

Pieczarki i cebulke drobniutko siekmy i podsmazamy na masle. Doprawiamy sola, pieprzem i sypka papryka. Nadzienie ma byc dosc pikantne.

Drozdze pokruszyc do miski i zalac letnim mlekiem, wymieszac i odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce. Miseczke przykryc recznikiem.

Roztopic tluszcz.
Gdy drozdze urosna wsypac do nich make, rozbeltane jajko i roztopiony tluszcz. Tluszcz nie moze byc goracy. Dodac odrobine soli.
Wyrabiac ciasto dosc energicznie, w razie potrzeby dodac make.

Odstawic jeszcze na chwile do wyrosniecia, nastepnie wyrobic ciasto. Rozwalkowac, ciac na prostokaty. Nalozyc farsz i zwijac. Mozna je posmarowac zoltkiem i posypac makiem.

Paszteciki pieczemy w temperaturze okolo 160-180° az sie przyrumienia.

Mozna je zamrozic, a w Wigilie odgrzac lekko w piekarniku.

Kategorie przepisów