Pasta z wędzonego pstrąga
Jakiś czas temu odkryłam, że w pobliskim centrum handlowym organizowane są targi produktów regionalnych. Z radością zaopatruję się tam w pyszne pieczywo na zakwasie, sery i co dla mnie najważniejsze – ryby. Co prawda te produkty do najtańszych nie należą, jednak zapewniam, że warto. Ostatnio przyuważyłam stoisko z wędzonymi rybami i nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Takim to sposobem zostałam szczęśliwą posiadaczką pięknego, wędzonego pstrąga i kawałka wędzonej polędwicy z tuńczyka. Polędwica i połowa pstrąga bardzo szybko zostały spożytkowane na kanapki, a z drugiej połowy pstrąga skonstruowałam taką oto pyszną pastę. Polecam!
Scroll down for English
Pasta z wędzonego pstrąga
(2 szklanki)
Składniki:
- 220 g serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- chlust sosu Worcestershire
- 150 g wędzonego pstrąga, posiekanego
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku, plus do dekoracji
- 3 dymki, białe i zielone części, posiekane
- 1 łyżka kaparów
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
- Umieść ser, śmietanę, sok z cytryny i sos Worcestershire w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty. Wmieszaj posiekanego pstrąga, koperek, dymkę, kapary i pieprz cayenne lub dorzuć do blendera i zmiksuj całość jeśli lubisz gładsze pasty. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przechowuj w lodówce, przed podaniem udekoruj koperkiem i ewentualnie kaparami.
Smacznego!
English version
Smoked trout paste
(2 cups)
Ingredients:
- 220 g cream cheese, room temperature
- 1/4 cup sour cream
- 2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
- dash of Worcestershire sauce
- 150 g smoked trout, finely minced
- 1 tablespoon chopped fresh dill, plus more for garnish
- 3 scallions, white and green parts, chopped
- 1 tablespoon capers, drained
- 1/8 teaspoon ground cayenne pepper
- salt and ground black pepper
Preparation:
- Put the cream cheese, sour cream, lemon juice and Worcestershire in a blender and blend until smooth. Fold in the trout, dill, scallions, capers and cayenne pepper. Season with salt and pepper to taste.
- Leave in the fridge to set until ready to serve. Garnish with fresh dill and capers.
Enjoy!