Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki
Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki – lekko słodka z pikantną nutą. Zdecydowanie moja ulubiona.
w 100 % roślinna, bez zbędnych dodatków.
Idealna na śniadanie, kolacje. Do smarowania pieczywa, choć ja osobiście uwielbiam jeść taką samą prosto z miseczki ? Myślę, że taka pasta z soczewicy byłaby też dobrym farszem do pierogów – chyba muszę kiedyś spróbować zrobić. Głodni ? Zapraszam do dalszej części !
Lubicie domowe pasty ? Zerknijcie też na inne przepisy
Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 2 większe marchewki Kawałek pora Olej Kurkuma, czerwona papryka sól, pieprz
Sposób wykonania:
Soczewicę zalewamy wodą lekko ponad jej poziom i gotujemy do miękkości (lekkiego rozgotowania).
Marchewkę ścieramy na tarce, pora drobno kroimy.
Na odrobinie oleju podsmażamy pora. Dodajemy marchewkę. Mieszamy.
Podlewamy odrobiną wody, dodajemy łyżeczkę kurkumy i słodkiej papryki. Dusimy do miękkości.
Teraz wystarczy wymieszać ugotowaną soczewicę z warzywami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można również całość zmiksować na gładką pastę.