Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki

Zdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki – lekko słodka z pikantną nutą. Zdecydowanie moja ulubiona.   w 100 % roślinna, bez zbędnych dodatków.   Idealna na śniadanie, kolacje. Do smarowania pieczywa, choć ja osobiście uwielbiam jeść taką samą prosto z miseczki 🙂 Myślę, że taka pasta z soczewicy byłaby też dobrym farszem do pierogów – chyba muszę kiedyś spróbować zrobić. Głodni ? Zapraszam do dalszej części ! Lubicie domowe pasty ? Zerknijcie też na inne przepisy

Zdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 2 większe marchewki Kawałek pora  Olej Kurkuma, czerwona papryka  sól, pieprz

Sposób wykonania:

Soczewicę zalewamy wodą lekko ponad jej poziom i gotujemy do miękkości (lekkiego rozgotowania). 
Marchewkę ścieramy na tarce, pora drobno kroimy. 
Na odrobinie oleju podsmażamy pora. Dodajemy marchewkę. Mieszamy. 
Podlewamy odrobiną wody, dodajemy łyżeczkę kurkumy i słodkiej papryki. Dusimy do miękkości.
Teraz wystarczy wymieszać ugotowaną soczewicę z warzywami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można również całość zmiksować na gładką pastę.

Zdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki

Pasta z czerwonej soczewicy i…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pasta z pieczonej papryki i bakłażana
1

Pasta z pieczonej papryki i ba…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Hummus z pieczonym batatem

Hummus z pieczonym batatem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Hummus z czarnej fasoli i pieczonego czosnku
2

Hummus z czarnej fasoli i piec…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pasta jajeczna z tuńczykiem i porem

Pasta jajeczna z tuńczykiem i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

‚Pesto’ z liści rzodkiewki. Zero waste cooking!

‚Pesto’ z liści rzodkiewki. Ze…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Pasta ze słonecznika: wegański twarożek
1

Pasta ze słonecznika: wegański…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pasta jajeczna z szynką i serem
1

Pasta jajeczna z szynką i sere…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i natką pietruszki

Pasta z fasoli z suszonymi pom…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pasta jajeczna z awokado i czosnkiem niedźwiedzim
1

Pasta jajeczna z awokado i czo…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pasta jajeczna do pieczywa

Pasta jajeczna do pieczywa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pesto paprykowe

Pesto paprykowe

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit