Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana
Zdjęcie - Pasta z bakłażana   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasta z pieczonych warzyw do chlebka lub mięsa, bardzo aromatyczna i delikatna w smaku polecam

  • 1 bakłażan
  • 4 pomidory gatunek lima 
  • 2 czerwone papryki 
  • 1 główka czosnku
  • sól,pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Ponadto:
  • 2 świeże ząbki czosnku - niekoniecznie


Formę smarujemy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 C i pieczemy ok 30 minut do miękkości, bakłażana można przekroić na pół. Następnie lekko przestudzić warzywa i oczyścić - i wszystko zmiksować ale tak by jeszcze zostały małe kawałeczki warzyw. Doprawić solą i pieprzem przełożyć na gęste sito aby obciekło. Gdy już obcieknie przełożyć do miseczki można dodać jeszcze świeże zmiażdżone ząbki czosnku i schłodzić. Podawać do mięsa lub do kanapek.

Jeżeli chcemy, taką  pastę można przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania. I mamy jak znalazł na zimę :-)

Smacznego 

Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Pasta z bakłażana   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pasta z bakłażana   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów