Pasta z bakłażana
Pasta z pieczonych warzyw do chlebka lub mięsa, bardzo aromatyczna i delikatna w smaku polecam
- 1 bakłażan
- 4 pomidory gatunek lima
- 2 czerwone papryki
- 1 główka czosnku
- sól,pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 świeże ząbki czosnku - niekoniecznie
Formę smarujemy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 C i pieczemy ok 30 minut do miękkości, bakłażana można przekroić na pół. Następnie lekko przestudzić warzywa i oczyścić - i wszystko zmiksować ale tak by jeszcze zostały małe kawałeczki warzyw. Doprawić solą i pieprzem przełożyć na gęste sito aby obciekło. Gdy już obcieknie przełożyć do miseczki można dodać jeszcze świeże zmiażdżone ząbki czosnku i schłodzić. Podawać do mięsa lub do kanapek.
Jeżeli chcemy, taką pastę można przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania. I mamy jak znalazł na zimę :-)
Smacznego
Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...