Pasta kanapkowa z groszku/bobu
Kiedy nudzi się kanapka z (nawet najlepszym) serem czas zacząć miksować sobie pasty kanapkowe. To super rozwiązane na śniadanie czy zdrową przekąskę. Pasta jest w dużej mierze roślinna (tą dzisiejszą przygotowałam na bazie groszku)- więc zdrowa, super do chleba albo podjadana ze słupkami świeżych warzyw takich jak seler naciowy, marchewka czy papryka.
Pasta z groszku lub bobu
Tak jak wspomniałam, dziś pokazać chciałam pastę z groszku (lub bobu- bo można ją z powodzeniem przygotować z obu tych strączków). Wykorzystać możecie bób/groszek świeży lub mrożony. W obu przypadkach strączki trzeba najpierw ugotować. Z groszkiem jest trochę mniej roboty, bo nie wymaga obierania. Z bobu wypada po jego ugotowaniu zdjąć skórkę, która jest lekko twarda. Wybór zostawiam więc Wam :)
Jak widzicie na zdjęciach, do grzanek z groszkową pastą podałam jeszcze jajko w koszulce. W takim zestawie smakuje obłędnie!
Nasze ulubione pasty do pieczywa:
Na blogu znajdziecie całkiem sporo pomysłów na przygotowanie roślinnej pasty kanapkowej, oto kilka naszych ulubionych:
- pasta z soczewicy- TUTAJ PRZEPIS
- baba ganoush (pasta z bakłażana)- TUTAJ PRZEPIS
- pasta z batatów i soczewicy- TUTAJ PRZEPIS
- pasta z marchewki i dyni- TUTAJ PRZEPIS
- muhammara (pasta z papryki i orzechów)- TUTAJ PRZEPIS
- pasta z soczewicy i oliwek- TUTAJ PRZEPIS
Dzisiejsza zielona pasta jest super łatwa w przygotowaniu i składa się w zasadzie tylko z 3 składników. To groszek/bób, cebula i serek kremowy, naturalny typu “Philadelphia”- jaki kupicie w zasadzie każdym sklepie, zwykle w płaskim, prostokątnym pudełeczku.
Aby groszkowa pasta smakowałam jak najlepiej, warto spędzić trochę czasu nad cebulą. Musi być zupełnie miękka i nie może się przyrumienić. Wrzucam więc drobno posiekaną cebulę na olej/oliwę, lekko solę i smażę na małym ogniu. Po kilku minutach dolewam ok. 1/4 szklanki wody i tak ją duszę. Potem wystarczy ostudzić, dodać groszek, serek i wszystkie składniki zmiksować. Na koniec dodaję tylko szczyptę soli, pieprzu i już można jeść pyszną pastę kanapkową!
Przepis - Składniki:
- groszek - 2 szklanki (świeży lub mrożony) lub bób
- cebula - 1 duża sztuka
- serek kremowy - 1 opakowanie, naturalny typu "Philadelphia"
- olej - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, posól i smaż kilka minut.
- DO cebuli wlej ok. 1/4 szklaki wody i duś, aż będzie zupełnie miękka.
- Groszek/bób ugotuj do miękkości.
- Bób dodatkowo obierz ze skórki.
- Do miski wrzuć przestudzoną cebulę i groszek/bób, dodaj serek.
- Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładki krem.
- Gotową pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.