Pasta kanapkowa z groszku/bobu

 

Zdjęcie - Pasta kanapkowa z groszku/bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy nudzi się kanapka z (nawet najlepszym) serem czas zacząć miksować sobie pasty kanapkowe. To super rozwiązane na śniadanie czy zdrową przekąskę. Pasta jest w dużej mierze roślinna (tą dzisiejszą przygotowałam na bazie groszku)- więc zdrowa, super do chleba albo podjadana ze słupkami świeżych warzyw takich jak seler naciowy, marchewka czy papryka.

Pasta z groszku lub bobu

Tak jak wspomniałam, dziś pokazać chciałam pastę z groszku (lub bobu- bo można ją z powodzeniem przygotować z obu tych strączków). Wykorzystać możecie bób/groszek świeży lub mrożony. W obu przypadkach strączki trzeba najpierw ugotować. Z groszkiem jest trochę mniej roboty, bo nie wymaga obierania. Z bobu wypada po jego ugotowaniu zdjąć skórkę, która jest lekko twarda. Wybór zostawiam więc Wam :)

Jak widzicie na zdjęciach, do grzanek z groszkową pastą podałam jeszcze jajko w koszulce. W takim zestawie smakuje obłędnie!

Zdjęcie - Pasta kanapkowa z groszku/bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nasze ulubione pasty do pieczywa:

Na blogu znajdziecie całkiem sporo pomysłów na przygotowanie roślinnej pasty kanapkowej, oto kilka naszych ulubionych:

  • pasta z soczewicy- TUTAJ PRZEPIS
  • baba ganoush (pasta z bakłażana)- TUTAJ PRZEPIS
  • pasta z batatów i soczewicy- TUTAJ PRZEPIS
  • pasta z marchewki i dyni- TUTAJ PRZEPIS
  • muhammara (pasta z papryki i orzechów)- TUTAJ PRZEPIS
  • pasta z soczewicy i oliwek- TUTAJ PRZEPIS

Dzisiejsza zielona pasta jest super łatwa w przygotowaniu i składa się w zasadzie tylko z 3 składników. To groszek/bób, cebula i serek kremowy, naturalny typu “Philadelphia”- jaki kupicie w zasadzie każdym sklepie, zwykle w płaskim, prostokątnym pudełeczku.

Aby groszkowa pasta smakowałam jak najlepiej, warto spędzić trochę czasu nad cebulą. Musi być zupełnie miękka i nie może się przyrumienić. Wrzucam więc drobno posiekaną cebulę na olej/oliwę, lekko solę i smażę na małym ogniu. Po kilku minutach dolewam ok. 1/4 szklanki wody i tak ją duszę. Potem wystarczy ostudzić, dodać groszek, serek i wszystkie składniki zmiksować. Na koniec dodaję tylko szczyptę soli, pieprzu i już można jeść pyszną pastę kanapkową!

Zdjęcie - Pasta kanapkowa z groszku/bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis - Składniki:

  • groszek - 2 szklanki (świeży lub mrożony) lub bób
  • cebula - 1 duża sztuka
  • serek kremowy - 1 opakowanie, naturalny typu "Philadelphia"
  • olej - 2 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis

  1. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, posól i smaż kilka minut.
  2. DO cebuli wlej ok. 1/4 szklaki wody i duś, aż będzie zupełnie miękka.
  3. Groszek/bób ugotuj do miękkości.
  4. Bób dodatkowo obierz ze skórki.
  5. Do miski wrzuć przestudzoną cebulę i groszek/bób, dodaj serek.
  6. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładki krem.
  7. Gotową pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy