Pasta kanapkowa z groszku

Pasta kanapkowa z groszku

Zdjęcie - Pasta kanapkowa z groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasta kanapkowa z groszku to szybka, zdrowa i niezwykle smakowita propozycja na każdą porę dnia. Doskonała zarówno jako dodatek do porannych tostów, jak i jako kreatywny składnik lekkiego lunchu czy kolacji.

Łącząc serek kanapkowy z groszkiem oraz koprem uzyskujemy prostą pastę z bogactwem smaku. Dodatek oleju Optima Omega 3 nie tylko wzbogaca jej walory smakowe, ale również podnosi wartość odżywczą, dostarczając cennych kwasów tłuszczowych.

Serwowana na chrupiącym pumperniklu pasta kanapkowa z groszku stanowi szybką, ale zarazem smaczną kanapkę dla każdego, kto ceni sobie zdrowe i pełne smaku posiłki.

 

Składniki pasty kanapkowej z groszku:

  • 100 g groszku w puszce
  • 2 łyżki serka kanapkowego
  • 1 łyżka oleju Optima Omega 3
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: mały ząbek czosnku
  • pumpernikiel

Zdjęcie - Pasta kanapkowa z groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak zrobić pastę kanapkową z groszku?

Pumpernikiel albo inne ulubione pieczywo pokrój na 4 części lub wycinaj ulubione wzory wykrawaczkami do ciasteczek.

Świeży koperek pokrój na mniejsze części.

Groszek odsączony z zalewy, serek kanapkowy, pokrojony koperek oraz łyżkę oleju Optima Omega 3 umieść w misce. Zblenduj lub rozgnieć wszystkie składniki do uzyskania ulubionej konsystencji pasty. Jeśli używasz czosnku – włóż go przed blendowaniem lub przeciśnij przez praskę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Zdjęcie - Pasta kanapkowa z groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pastę kanapkową z groszku rozsmaruj na kawałku pumpernikla i zajadaj lub zaserwuj z ulubionymi dodatkami (np. czerwona papryka, kiełki czy wędzony łosoś).

Zdjęcie - Pasta kanapkowa z groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów