Pasta all'arrabbiata
Przepis oczywiście z "Kuchni włoskiej" - szybki i pyszny pikantny sosik.
Składniki:
1 cebula
4 ząbki czosnku
150 g pancetty (można zastąpić boczkiem)
1 gałązka selera naciowego
750 g pomidorów lub 500 ml przecieru pomidorowego
pół strączka papryczki chilli
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
6 dużych listków bazylii (posiekanych)
sól, pieprz
parmezan do posypania
makaron - u mnie bucatini, ale może być też np. penne
Cebulę i czosnek posiekaj, pancettę pokrój w kostkę, pokrój seler na małe kawałeczki. Wszystko razem smaż na oliwie, aż się zarumieni. Dodaj pomidory lub przecier, chilli i zioła, dopraw do smaku i duś przez około 20 minut.
Ugotuj makaron, polej sosem i posyp parmezanem.
Do tego sosu świetnie pasuje czerwone wytrawne Chianti.