Pascha Wielkanocna

Pascha Wielkanocna
Pyszna, delikatna i subtelna w smaku Pascha Wielkanocna z kandyzowanymi owocami i prawdziwą wanilią <3 Smakuje trochę jak sernik, trochę jak panna cotta. Przepis znalazłam na stronie ugotuj.to. Zapraszam do przygotowań!

Zdjęcie - Pascha Wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: 2 litry tłustego mleka
1 laska wanilii
500 ml kwaśnej śmietany
6 jaj
250 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
kandyzowane owoce (u mnie wiśnie, skórka pomarańczy, skórka cytryny)
garść płatków migdałów

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Mleko wlewamy do bardzo dużego garnka. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, wydłubujemy ziarenka; laskę wanilii i ziarenka wkładamy do mleka. Doprowadzamy do wrzenia.

2. Śmietanę łączymy z jajkami. Cienkim strumieniem wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotujemy dalej, często mieszając, aż twaróg oddzieli się od serwantki (około 10 minut). Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym wyławiamy laskę wanilii i wyrzucamy.

3. Durszlak wykładamy podwójną warstwą gazy (w aptece można kupić taką o wymiarach metr na metr). Przecedzamy powstały twaróg. Pozostawiamy do odcieknięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, następnie mocno odciskamy.

4. W misie miksera umieszczamy masło i twaróg. Miksujemy na jednolitą masę. Wsypujemy cukier puder i ponownie miksujemy. Wsypujemy kandyzowane owoce (u mnie 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 50 g kandyzowanej skórki cytryny, 15 kandyzowanych wisienek), garść płatków migdałów i dokładnie mieszamy.

5. Miskę wykładamy dużą gazą w taki sposób, żeby jej rogi wystawały poza miskę. Przekładamy masę, dociskamy i wyrównujemy, przykrywamy rogami gazy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Gotową paschę delikatnie przekładamy na talerz,dekorujemy. Smacznego! :)

Zdjęcie - Pascha Wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pascha Wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów