Papryki faszerowane fetą
Faszerowane papryki są zawsze dobre. Najbardziej lubię te podłużne. Piekę długo. Lubię gdy papryki są bardzo miękkie i lekko przypieczone. Dawniej ucinałam paprykom 'czapeczkę" od góry, ostatnio często odcinam po prostu kawałek wzdłuż papryki - łatwiej je nafaszerować i łatwiej ułożyć w naczyniu. Oczywiście dotyczy to chudych, podłużnych papryk. Te okrągłe faszerujmy tradycyjnie. Polecam.
składniki
8 podłużnych papryk
4 ząbki czosnku
150 g (1 szt) cebuli - drobno posiekana
100 g ryżu
15 g ( pęczek) natki pietruszki
łyżka szczypioru
1 szklanka białego wina ( lub bulionu)+ 1/4 szklanki
140 g fety
sól, pieprz
oliwa z oliwek
na sos
400 g pomidorów
2 - 3 łyżki oliwy
sól, pieprz
przygotowanie
Przygotować sos. Pomidory zmiksować blenderem, dodać łyżkę oliwy, sól pieprz ewentualnie trochę mięty. Odstawić. Papryki umyć, położyć na desce, ściąć wzdłuż wierzch papryk. Odcięte części odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dolać wino, posolić, popieprzyć, gotować parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z pietruszką, szczypiorem, pokruszoną fetą. Doprawić do smaku. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę sosu, przykryć odciętą częścią.
Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem.
Przygotowany sos pomidorowy wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 1,5 h. Smacznego!
składniki
8 podłużnych papryk
4 ząbki czosnku
150 g (1 szt) cebuli - drobno posiekana
100 g ryżu
15 g ( pęczek) natki pietruszki
łyżka szczypioru
1 szklanka białego wina ( lub bulionu)+ 1/4 szklanki
140 g fety
sól, pieprz
oliwa z oliwek
na sos
400 g pomidorów
2 - 3 łyżki oliwy
sól, pieprz
przygotowanie
Przygotować sos. Pomidory zmiksować blenderem, dodać łyżkę oliwy, sól pieprz ewentualnie trochę mięty. Odstawić. Papryki umyć, położyć na desce, ściąć wzdłuż wierzch papryk. Odcięte części odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dolać wino, posolić, popieprzyć, gotować parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z pietruszką, szczypiorem, pokruszoną fetą. Doprawić do smaku. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę sosu, przykryć odciętą częścią.
Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem.
Przygotowany sos pomidorowy wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 1,5 h. Smacznego!