Paprykarz z wędzoną makrelą

Zdjęcie - Paprykarz z wędzoną makrelą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paprykarz z wędzoną makrelą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paprykarz z wędzoną makrelą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paprykarz z wędzoną makrelą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paprykarz z wędzoną makrelą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paprykarz z wędzoną makrelą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paprykarz z wędzoną makrelą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paprykarz z wędzoną makrelą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paprykarz z wędzoną makrelą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paprykarz z wędzoną makrelą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paprykarz z wędzoną makrelą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paprykarz z wędzoną makrelą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 150 g marchewki (1 szt.)
  • 150 g cebuli (1 szt.)
  • 150 g pieczarek (5-6 szt.)
  • 125 g wędzonej makreli (1 szt.)
  • 80 g ryżu (surowego)
  • 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 małe liście laurowe
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko. W tym czasie obrać makrelę ze skóry i usunąć ości.

 

Marchewkę i pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem Kujawskim 3 ziarna, najlepszym do smażenia. Kiedy cebula się zeszkli, dodać startą marchewkę i pieczarki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Smażyć wszystko pod przykryciem.

 

Kiedy marchew i pieczarki zmiękną, pozbyć się liści laurowych i ziela angielskiego. Warzywa na patelni przyprawić papryką, solą i pieprzem oraz dodać przecier pomidorowy. Całość wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie zdjąć patelnię z ognia i lekko przestudzić jej zawartość.

 

Na patelnię dodać ryż, posiekaną makrelę i czosnek niedźwiedzi. Wymieszać paprykarz i ewentualnie doprawić do smaku solą czy pieprzem. Odstawić do całkowitego przestygnięcia.

 

Porada:

Paprykarz jest gotowy od razu po przygotowaniu. Jeśli jednak mamy więcej czasu, polecam go przyrządzić dzień wcześniej, aby zdążył się „przegryźć” przez noc w lodówce.

 

 

Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Kategorie przepisów

Podobne przepisy