Papryka marynowana
Coś wspaniałego! Zajadam się nią na każdych świętach i imieninach. Do tej pory kupowałam na bazarach od prywatnych sprzedawców, a teraz postanowiłam zrobić sama. To na serio jest proste i warte poświęconego czasu.
Papryka marynowana składniki na ok 4 półlitrowe słoiki:- 5 papryk czerwonych
- 2 papryki żółte
- do każdego słoika po 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki białej gorczycy
zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki soli
Słoiki dokładnie myję, wyparzam w piekarniku 110 stopni przez 30 minut.
Papryki oczyszczam, kroję na kawałki.
Do każdego słoika wkładam przyprawy.
Zalewę octową zagotowuję, wrzucam na papryki na 1 minutę, po czym papryki przekładam ciasno do słoików a zalewę doprowadzam ponownie do wrzenia, gorącą wlewam do słoików, zakręcam.
Pasteryzuję w garnku przez 30 minut.