Papryka marynowana

Papryka marynowana

Postanowiłam zrobić w tym roku chociaż kilka słoików z przetworami. Na pierwszy ogień poszła papryka - w sobotę udało mi się kupić całkiem ładną, w sam raz do marynowania. Przepis dostałam dawno temu od koleżanki ( u której zresztą miałam okazję po raz pierwszy jej spróbować ). Próbowałam marynować różne rodzaje papryki - ale najsmaczniejsza wychodzi właśnie czerwona.

 

Zdjęcie - Papryka marynowana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

zalewa :

  • 11 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • pół szklanki oleju
  • 600 g cukru [ można dać trochę mniej ]
  • 3 łyżki soli
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • gorczyca

+ papryka *

* ja robiłam z 1 kg papryki , do której zrobiłam zalewę z 1/3 podanych składników - wyszło mi 5 słoiczków


Składniki zalewy zagotować. Odstawić do ostygnięcia.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Po oczyszczeniu pokroić na kawałki, ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Zalać lekko ciepłą zalewą i zakręcić słoiki.

Pasteryzować 15 minut, po tym czasie słoiki wyjąć, dokręcić nakrętki i stawiać do góry dnem - zostawić do całkowitego ostygnięcia.

 

Zdjęcie - Papryka marynowana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów