Papryka marynowana
Postanowiłam zrobić w tym roku chociaż kilka słoików z przetworami. Na pierwszy ogień poszła papryka - w sobotę udało mi się kupić całkiem ładną, w sam raz do marynowania. Przepis dostałam dawno temu od koleżanki ( u której zresztą miałam okazję po raz pierwszy jej spróbować ). Próbowałam marynować różne rodzaje papryki - ale najsmaczniejsza wychodzi właśnie czerwona.
Składniki :
zalewa :
- 11 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10 %
- pół szklanki oleju
- 600 g cukru [ można dać trochę mniej ]
- 3 łyżki soli
- ziele angielskie
- liście laurowe
- gorczyca
+ papryka *
* ja robiłam z 1 kg papryki , do której zrobiłam zalewę z 1/3 podanych składników - wyszło mi 5 słoiczków
Składniki zalewy zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Po oczyszczeniu pokroić na kawałki, ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Zalać lekko ciepłą zalewą i zakręcić słoiki.
Pasteryzować 15 minut, po tym czasie słoiki wyjąć, dokręcić nakrętki i stawiać do góry dnem - zostawić do całkowitego ostygnięcia.