Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

Zdjęcie - Papryka konserwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Papryka konserwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Robienie przetworów na zimę ma w sobie coś magicznego. Lubię patrzeć na półki zastawione słoikami, mam wtedy całkiem pierwotne uczucie bezpieczeństwa. Papryka to od paru lat nasz hit. Szybko się ją robi, zwłaszcza odkąd pasteryzujemy słoiki w piekarniku. Pyszny dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek.

SKŁADNIKI:

  • 3 kg papryki (może być w różnych kolorach)
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • liście laurowe
  • ziarna gorczycy
  • 10 szklanek wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 szklanki cukru


Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne, pokroić na mniejsze części. Przygotować zalewę- wodę, ocet, cukier i oliwę zagotować, wystudzić. Słoiki wypasteryzować w piekarniku w temperaturze 110 C przez 10-15 minut (słoiki z nakrętkami wstawić do zimnego piekarnika, czas mierzymy od nagrzania piekarnika). Do słoików włożyć paprykę, dodać 2-3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 1 liść laurowy, kilkanaście ziaren gorczycy. Paprykę zalać przestudzoną zalewą. Słoiki wstawić do nagrzanego piekarnika (110C) na 15 minut.
Zdjęcie - Papryka konserwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka konserwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Wyślij pocztą e-mail Wrzuć na bloga Udostępnij w usłudze Twitter Udostępnij w usłudze Facebook

Kategorie przepisów