Papryka faszerowana
Kupiłam młode papryczki jasno żółte do faszerowania, to są moje ulubione do tego celu :-)
Może dlatego że u mnie w domu właśnie takie się faszerowało.
Farsz zrobiłam z tego co pod ręką i co zostało z obiadu ;-)
Składniki na 6 papryk:
- 1 spory młody kabaczek lub cukinia (prosto z krzaka najlepszy :-D )
- 5 bardzo dużych pieczarek,
- cebula,
- 4 - 5 łyżek tofu jakiegokolwiek (ja zrobiłam domowe tofu z odrobiną okary i wykorzystałam je do nadzienia),
- 3 ugotowane ziemniaki,
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- olej,
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka wędzona, pieprz kajeński.
Wykonanie:
Kabaczka i pieczarki ścieramy na grubej tarce. Cebulę kroimy w jakąkolwiek kostkę, przesmażamy ją na oleju, dodajemy do niej kabaczka i pieczarki, solimy, żeby puściły wodę. Smażymy do miękkości, w międzyczasie dodajemy tofu (lub tofu i okarę jak mamy), starte na grubej tarce ziemniaki, sporo posiekanej natki pietruszki i szczypiorku, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę smażymy, tak by wszystkie płyny wyparowały.
W umytych paprykach, wycinamy delikatnie otwór dookoła ogonka i wyjmujemy go, myjemy papryki w środku i usuwamy pestki. Nakładamy do nich farsz, wstawiamy do garnka, najlepiej takiej wielkości żeby ciasno stały (dziurkami do góry), zalewamy je wodą (ja dałam niedużo wody - tak do połowy wysokości papryk), solimy, dodajemy liść laurowy i gotujemy na niedużym ogniu do miękkości. Gdy już papryka będzie miękka możemy do wody dodać koncentrat pomidorowy (2-3 łyżeczki), a gdy już się kilka minut pogotuje zaprawić 2 płaskimi łyżkami mąki pszennej rozmieszanej w zimnej wodzie i znów kilka minut gotować.
Smacznego!!!