Papryka chilli z miodem
Ostra papryka chilli nadaje pikantny charakter wielu potrawom, wzbogacając ich smak i aromat. Zamknęliśmy ostrość papryk w słoiku tak by cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Doprawiliśmy ją nutką słodyczy w postaci miodu tak by nadawała się także jako dodatek do kanapek czy sałatek.
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności :łatwe
Składniki:
0,5 kg papryk chilli 3 szkl wody 2 łyżki miodu 3/4 szkl octu 10% 2 łyżki soli ziele angielskie
Papryka chilli z miodem
Przygotowanie:
Paprykę kroimy na pół wzdłuż i czyścimy z nasion. Z wody, octu, soli i miodu gotujemy zalewę. Do każdego słoiczka wkładamy po jednym zielu angielskim i tyle papryki ile się zmieści (w zależności od wielkości słoika). Zalewamy gorącą zalewą, dokręcamy słoiki i pasteryzujemy około 8 minut. Odstawiamy do góry dnem i przykrywamy ciepłym kocem aż całkowicie wystygną.