PANINI Z OWCZYM SEREM I MIODEM
O tym czym jest panini dowiedziałam się niedawno czytając bardzo ciekawą notkę na blogu burczy mi w brzuchu. Są to bowiem wywodzące się z Hiszpanii trójkątne grillowane tosty, które swoją uroczą nazwę zawdzięczają skojarzeniom z dołem kostiumu kąpielowego. Doczytałam na wikipedii, ze nie muszą być one koniecznie podane z serem i miodem ale przyznam, że tak bardzo zasmakowało nam to nietypowe połączenie, że postanowiłam się nim podzielić (tak jak niedawno spotkałam się z połączeniem masła orzechowego i dżemu porzeczkowego- również bardzo polecam). Nie ukrywam, że w dużej mierze podaję przepis po prostu na tosty ale na domowym chlebie tostowym z bardzo wyjątkowym wnętrzem, którego naprawdę warto spróbować.
Ilość: dla 2 osób
Czas przygotowania: 10min
Poziom trudności: 0/10
SKŁADNIKI:
- 8 plasterków sera owczego
- 4 łyżeczki miodu
- 4 kromki pszennego chleba tostowego (ja użyłam domowego z tego przepisu)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Na 4 kromkach układamy po 2 plasterki sera.
2. Ser polewamy miodem i rozsmarowujemy.
3. Zapiekamy w opiekaczu do kanapek.
4. Kroimy na trójkąty.
5. Najlepiej smakują na ciepło, kiedy ser jest półpłynny i idealnie zmieszany z miodem.
Smacznego