Paneer tikka masala

Paneer tikka masala

Słynny chicken tikka masala to danie kuchni brytyjskiej inspirowane Indiami. Kawałki kurczaka marynuje się w cytrynie i jogurcie z przyprawami, następnie zatapia w aromatycznym sosie pomidorowo-kokosowym. Bardzo możliwe, że pierwowzorem tej potrawy mógł być murgh makhni, czyli maślany kurczak – tradycyjne danie pochodzące z Pendżabu w Indiach. Wersję wegetarianką i to w bardzo dobrym wykonaniu miałam o dziwo okazję kosztować w Polsce. Po wyciągnięciu tajnej receptury od kelnera, szybko zaplanowałam zakupy, okazało się jednak, że niebywale ciężko jest dostać indyjski ser paneer, postanowiłam więc zastąpić go podobnym w konsystencji serem halloumi. W maleńkim tygielku mieści się gigantyczna dawka aromatów, od łagodnych maślanych po pikantne chili. To jedno z tych dań, które stanowczo poprawiają humor na długo. Oczywiście w wersji dla mięsożerców wystarczy ser zastąpić kawałkami kurczaka bez skóry i kości, a przed dodaniem go do sosu pomidorowego szybko obsmażyć na grillu. Zdjęcie - Paneer tikka masala - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 60 min + 2 h marynata

Marynata;
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
2 łyżeczki przyprawy garam masala
6 ząbków czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
ok 6 łyżek naturalnego jogurtu
3 świeże papryczki chili 300 g
sera paneer ( można zastąpić grecką oryginalną fetą, tofu lub halloumi, musi to być ser twardy, dokładnie odciśnięty z serwatki)

Sos
2 cebule
4 ząbki czosnku
1-2 papryczek chili
oliwa z oliwek
1 łyżka mielonej kolendry
2 łyżeczki kurkumy
6 łyżek mielonych migdałów
800 g pomidorów z puszki
800 ml mleka kokosowego

Chlebki
300 g mąki pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
400 ml mleka


Przygotowanie: 1. Marynata - kumin, 1 łyżeczkę papryki i garam masala, goździki podprażamy na patelni aż uwolnią aromat, przysypujemy do miski, dodajemy posiekane chili, obrany i starty imbir, zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy z jogurtem i tak przygotowaną marynatą zalewamy pokrojony w kostkę ser, odstawiamy do lodówki na 2 godziny 2. Sos - Cebulę siekamy w pióra, czosnek i chili drobno siekamy, podsmażamy całość na oliwie z oliwek, kiedy cebula zmięknie i stanie się złota, dodajemy pozostałą łyżeczkę papryki i garam masala oraz pozostałe przyprawy ( kolendrę, kurkumę) dodajemy mielone migdały, dolewamy pomidory i gotujemy na średnimi ogniu ok 10 minut, następnie dolewamy mleko kokosowe i gotujemy kolejne 10-15 minut, doprawiamy solą 3. Do sosu dodajemy zamarynowany w jogurcie ser, gotujemy kilka minut 4. Chlebki - w dużej misce mieszamy obydwa rodzaje mąki, dużą szczyptę soli, oliwę i mleko, mieszamy aż powstanie gładkie ciasto, dzielimy je na 6 części, formujemy płaskie placki i pieczemy na suchej patelni lub na blaszce w pierniku nagrzanym do 200 stopni 5. Danie można również podać z ryżem To jeden z moich ulubionych pocieszaczy!
Zdjęcie - Paneer tikka masala - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paneer tikka masala - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paneer tikka masala - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paneer tikka masala - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Paneer tikka masala - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów