Pancakes
Tradycyjne naleśniki amerykańskie, lekkie, puszyste i owocowe. I takie najlepiej lubię, bardzo puchate z dużą iloscią owoców, tutaj borówka i maliny, polane syropem jagodowym. Nie możecie nie spróbować, polecam !
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jaja /osobno żółtka i białka/
- 65 g białego drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 300 ml mleka
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
- szczypta soli
- 120 g świeżych borówek
- 120 g świeżych malin
- 1/2 szklanki naturalnego syropu z jagód
- olej /najlepiej kujawski/ do smażenia
Wykonanie:
- Mąkę przesiać z solą i proszkiem, dodać cukry i wymieszać.
- Żółtka, mleko i jogurt lekko ubić, dodać sypkie składniki.
- Wymieszać, aby pozbyć się grudek i odstawić na 20 minut.
- W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno.
- Owoce umyć i połowę dodać do ciasta, następnie delikatnie połączyć z ubitą pianą.
- Smażyć w niewielkiej ilości oleju, z obu stron małe placki.
- Gotowe polać syropem jagodowym i podawać z pozostałymi owocami.
- Pancakes można podawać z bitą smietaną, jogurtem, syropem klonowym…
Smacznego !
autor: Samantha