Pancakes

Pancakes

Tradycyjne naleśniki amerykańskie, lekkie, puszyste i owocowe. I takie najlepiej lubię, bardzo puchate z dużą iloscią owoców, tutaj borówka i maliny, polane syropem jagodowym. Nie możecie nie spróbować, polecam !

Zdjęcie - Pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jaja /osobno żółtka i białka/
  • 65 g białego drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • szczypta soli
  • 120 g świeżych borówek
  • 120 g świeżych malin
  • 1/2 szklanki naturalnego syropu z jagód
  • olej /najlepiej kujawski/ do smażenia

Zdjęcie - Pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać z solą i proszkiem, dodać cukry i  wymieszać.
  2. Żółtka, mleko i jogurt lekko ubić, dodać sypkie składniki.
  3. Wymieszać, aby pozbyć się grudek i odstawić na 20 minut.
  4. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno.
  5. Owoce umyć i połowę dodać do ciasta, następnie delikatnie połączyć z ubitą pianą.
  6. Smażyć w niewielkiej ilości oleju, z obu stron małe placki.
  7. Gotowe polać syropem jagodowym i podawać z pozostałymi owocami.
  8. Pancakes można podawać z bitą smietaną, jogurtem, syropem klonowym…

Smacznego !

autor: Samantha

Zdjęcie - Pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów