Pancakes - przepis podstawowy
Prosty przepis na puszyste pancakes. Robiłam je zarówno w wersji mini, jak i mega placków - świetnie sprawdził się w obu przypadkach. Placuszki wyszły puchate i delikatne. U mnie tym razem z bitą śmietaną, ale świetnie pasuje też dżem, miód, cukier puder czy domowy syrop.
Składniki: proporcje na 15 mini pancakes lub 4 duże
- 1 szklanka maki
- 2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki śmietany
- 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- skórka starta z połowy cytryny
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W osobne misce wymieszać przy pomocy trzepaczki jajka ze śmietaną, mlekiem i skórką z cytryny. Połączyć suche i mokre składniki - mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnię rozgrzać z odrobiną tłuszczu (jeśli mamy nieprzywierającą tłuszcz nie jest w ogóle potrzebny). Smażyć pod przykryciem około 2 minut - aż wierzch zacznie się ścinać. Pancakes przewrócić i podsmażyć z drugiej strony.