Pancakes - przepis podstawowy

Pancakes - przepis podstawowy
Zdjęcie - Pancakes - przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Prosty przepis na puszyste pancakes. Robiłam je zarówno w wersji mini, jak i mega placków - świetnie sprawdził się w obu przypadkach. Placuszki wyszły puchate i delikatne. U mnie tym razem z bitą śmietaną, ale świetnie pasuje też dżem, miód, cukier puder czy domowy syrop.

Zdjęcie - Pancakes - przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: proporcje na 15 mini pancakes lub 4 duże
  • 1 szklanka maki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • skórka starta z połowy cytryny


Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W osobne misce wymieszać przy pomocy trzepaczki jajka ze śmietaną, mlekiem i skórką z cytryny. Połączyć suche i mokre składniki - mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnię rozgrzać z odrobiną tłuszczu (jeśli mamy nieprzywierającą tłuszcz nie jest w ogóle potrzebny). Smażyć pod przykryciem około 2 minut - aż wierzch zacznie się ścinać. Pancakes przewrócić i podsmażyć z drugiej strony.

Zdjęcie - Pancakes - przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów