Paluchy z makiem i sezamem
Właściwie nie miałam zamiaru nic piec w ten weekend, bo wkrótce czeka mnie pieczenie tortu dla męża na urodziny i zbieram siły na ten tort. Mój synek jednak tak długo jęczał mi dziś o "takie paluszki, jak kiedyś", że się ugięłam, tylko zamiast paluszków ziołowych, zrobiłam paluchy z makiem i sezamem.
Po namyśle, umieszczam ten przepis w kategorii "Chleb i bułki", bo wyszły takie bułkowate, pulchniutkie.
Składniki:
60 dag mąki razowej graham typ 1850
50 g drożdży
3 łyżki fruktozy
szklanka chudego mleka
ewentualnie jajko
szczypta soli
mak, sezam
Drożdże rozetrzyj z łyżeczką fruktozy, wymieszaj z wodą i odstaw do wyrośnięcia. W misce zmieszaj pozostałe składniki, dodaj drożdże, wyrób ciasto i ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Uformuj paluchy i obtocz je w maku lub w sezamie (trzeba trochę powciskać ziarna).
Piecz przez około 15 minut w 150 stopniach.
Paluchy są świetne do zjedzenia bez niczego, ale ja lubię je zamaczać w jogurcie lub serku naturalnym, pycha.