Paluchy makowe

Paluchy makowe

Chodziły za mną , od kiedy zobaczyłam je blogu Liski http://whiteplate.blogspot.com/2008/05/paluchy-makowe.html . Nabrałam na nie wielkiego apetytu , długo się do nich zabierałam .... aż do dzisiaj . Są pyszne , niebezpiecznie wciągające , słodkawe - w smaku przypominają maślane bułeczki . Pachną pięknie masłem i miodem .

Po prostu rewelacja !

Zdjęcie - Paluchy makowe
 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 275 g wody
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 500g białej pszennej mąki chlebowej ( dałam zwykłą pszenną )
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2-3 łyżki niebieskiego maku
  • 1 łyżeczka soli

do posmarowania :

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Wodę wymieszać z miodem , dosypać mąkę i drożdże , wymieszać . Dodać resztę składników , zagnieść gładkie ciasto . Odstawić na godzinę do wyrośnięcia .

Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części , uformować kulki i zostawić je na 15 minut pod przykryciem . Z każdej kulki uformować wałek długości blachy do pieczenia , ułożyć wałki na wysmarowanej oliwą blasze złączeniami w dół . Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok.45 minut .

Każdy paluch posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem , wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 20-25 minut .

Zdjęcie - Paluchy makowe
 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Paluchy makowe
 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów