Paluchy makowe
Chodziły za mną , od kiedy zobaczyłam je blogu Liski http://whiteplate.blogspot.com/2008/05/paluchy-makowe.html . Nabrałam na nie wielkiego apetytu , długo się do nich zabierałam .... aż do dzisiaj . Są pyszne , niebezpiecznie wciągające , słodkawe - w smaku przypominają maślane bułeczki . Pachną pięknie masłem i miodem .
Po prostu rewelacja !
Składniki :
- 275 g wody
- 4 łyżki płynnego miodu
- 500g białej pszennej mąki chlebowej ( dałam zwykłą pszenną )
- 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2-3 łyżki niebieskiego maku
- 1 łyżeczka soli
do posmarowania :
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wodę wymieszać z miodem , dosypać mąkę i drożdże , wymieszać . Dodać resztę składników , zagnieść gładkie ciasto . Odstawić na godzinę do wyrośnięcia .
Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części , uformować kulki i zostawić je na 15 minut pod przykryciem . Z każdej kulki uformować wałek długości blachy do pieczenia , ułożyć wałki na wysmarowanej oliwą blasze złączeniami w dół . Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok.45 minut .
Każdy paluch posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem , wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 20-25 minut .