Paluchy chlebowe z sezamem
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 50 ml oleju Oliwier
- 25 g ziaren sezamu
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, drożdże i sól. Uwaga – nie posypujemy solą drożdży!
Stopniowo dolewamy wodę zagniatając ciasto.
Dodajemy połowę Oliwiera i wyrabiamy elastyczne ciasto przez około 10-15 minut.
Przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub lekko oprószony mąką blat kuchenny i krótko zagniatamy. Odrywamy ciasto po kawałku i rolujemy długie i cienkie paluchy.
Gotowe paluchy odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy pozostałym olejem . Oprószamy ziarnami sezamu.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy paluchy około 15 minut na jasnozłoty kolor.