Paluchy chlebowe z sezamem

Paluchy chlebowe z sezamem

Zdjęcie - Paluchy chlebowe z sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paluchy chlebowe z sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 50 ml oleju Oliwier
  • 25 g ziaren sezamu

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, drożdże i sól. Uwaga – nie posypujemy solą drożdży!

Stopniowo dolewamy wodę zagniatając ciasto.

Dodajemy połowę Oliwiera i wyrabiamy elastyczne ciasto przez około 10-15 minut.

 

Przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub lekko oprószony mąką blat kuchenny i krótko zagniatamy. Odrywamy ciasto po kawałku i rolujemy długie i cienkie paluchy.

 

Gotowe paluchy odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy pozostałym olejem . Oprószamy ziarnami sezamu.

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy paluchy około 15 minut na jasnozłoty kolor.

Kategorie przepisów