Palmiery cynamonowe
To chyba najszybsze ciasteczka świata :) Robi się je błyskawicznie, z zaledwie trzech składników, a efekt cieszy oko i podniebienie :) Idealne, gdy spodziewamy się gościa i nie mamy zbyt wiele czasu, by przygotować coś do kawy ;)
Przepis znalazłam na blogu dorotus (u niej znajduje się też instrukcja obrazkowa składania ciasta). Kto jeszcze ich nie próbował - gorąco polecam :)
PALMIERY CYNAMONOWE
1 arkusz ciasta francuskiego,
1/3 szklanki cukru,
1 łyżka cynamonu
1-2 łyżki cukru rozsypać na stolnicy i rozwinąć na nim arkusz ciasta francuskiego, lekko dociskając. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i równomiernie rozsypać na cieście, dociskając dłonią. Dwa przeciwległe boki ciasta złożyć do środka tak, aby się zetknęły (jak zamykane okiennice w oknie ;) Następnie w ten sam sposób złożyć ciasto jeszcze raz. Na koniec złożyć ciasto na pół tak, jak zamyka się książkę.
Z tak powstałego wałka ciasta odkrawać plasterki grubości 7-8 mm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach (rosną). Lekko ścisnąć je palcami tak, aby miały bardziej zaokrąglony kształt.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut (lub dłużej, do momentu, aż będą złociste).
Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce.
Przepis znalazłam na blogu dorotus (u niej znajduje się też instrukcja obrazkowa składania ciasta). Kto jeszcze ich nie próbował - gorąco polecam :)
PALMIERY CYNAMONOWE
1 arkusz ciasta francuskiego,
1/3 szklanki cukru,
1 łyżka cynamonu
1-2 łyżki cukru rozsypać na stolnicy i rozwinąć na nim arkusz ciasta francuskiego, lekko dociskając. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i równomiernie rozsypać na cieście, dociskając dłonią. Dwa przeciwległe boki ciasta złożyć do środka tak, aby się zetknęły (jak zamykane okiennice w oknie ;) Następnie w ten sam sposób złożyć ciasto jeszcze raz. Na koniec złożyć ciasto na pół tak, jak zamyka się książkę.
Z tak powstałego wałka ciasta odkrawać plasterki grubości 7-8 mm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach (rosną). Lekko ścisnąć je palcami tak, aby miały bardziej zaokrąglony kształt.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut (lub dłużej, do momentu, aż będą złociste).
Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce.