Palmiery cynamonowe

Palmiery cynamonowe
To chyba najszybsze ciasteczka świata :) Robi się je błyskawicznie, z zaledwie trzech składników, a efekt cieszy oko i podniebienie :) Idealne, gdy spodziewamy się gościa i nie mamy zbyt wiele czasu, by przygotować coś do kawy ;)
Przepis znalazłam na blogu dorotus (u niej znajduje się też instrukcja obrazkowa składania ciasta). Kto jeszcze ich nie próbował - gorąco polecam :)

Zdjęcie - Palmiery cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PALMIERY CYNAMONOWE
1 arkusz ciasta francuskiego,
1/3 szklanki cukru,
1 łyżka cynamonu

1-2 łyżki cukru rozsypać na stolnicy i rozwinąć na nim arkusz ciasta francuskiego, lekko dociskając. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i równomiernie rozsypać na cieście, dociskając dłonią. Dwa przeciwległe boki ciasta złożyć do środka tak, aby się zetknęły (jak zamykane okiennice w oknie ;) Następnie w ten sam sposób złożyć ciasto jeszcze raz. Na koniec złożyć ciasto na pół tak, jak zamyka się książkę.
Z tak powstałego wałka ciasta odkrawać plasterki grubości 7-8 mm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach (rosną). Lekko ścisnąć je palcami tak, aby miały bardziej zaokrąglony kształt.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut (lub dłużej, do momentu, aż będą złociste).
Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce.

Kategorie przepisów