Palmiery

Palmiery


Zdjęcie - Palmiery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Okropny tydzień pełen testów już prawie za mną :) Dzisiaj coś dla zapracowanych, którzy mają mało czas na pieczenie - palmiery, czyli małe cynamonowe ciastka w kształcie serca. Są bardzo szybkie, jedyne co zajmie nam trochę czasu to schłodzenie ich - ok. 30 minut :-) Polecam Wam je bardzo jestem pewna, że Wam zasmakują!


Składniki:



  • opakowanie ciasta francuskiego (upewnijcie się, że Wasze ciasto jest w jednym arkuszu, a nie w kilku małych)
  • ok. 1/4-1/3 szklanki cukru
  • ok. 1 łyżka cynamonu (do smaku, ja lubię bardziej cynamonowe, więc daję zazwyczaj więcej)
Wykonanie:
Cukier mieszam z cynamonem. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowuje zachowując jego prostokątny kształt. Posypuję cukrem i delikatnie przejeżdżam wałkiem, aby cukier przykleił się do ciasta. Następnie postępujemy jak na obrazku poniżej. Polecam obejrzeć ten filmik, który bardzo ułatwia przygotowanie.




Zdjęcie - Palmiery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Powyższy obrazek - źródło
Po każdym złożeniu kawałka ciasta posypujemy jeszcze raz cukrem z cynamonem.
Następnie ciasto pokroić w 8mm plasterki. Ułożyć na blaszce lub na innym płaskim naczyniu, które zmieści nam się w lodówce. Schładzamy min. 30 minut. Przekładamy je płasko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach 6 minut, a następnie odwrócić je i piec kolejne 4. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości naszych palmierów.

Kategorie przepisów