Palmiery


Okropny tydzień pełen testów już prawie za mną :) Dzisiaj coś dla zapracowanych, którzy mają mało czas na pieczenie - palmiery, czyli małe cynamonowe ciastka w kształcie serca. Są bardzo szybkie, jedyne co zajmie nam trochę czasu to schłodzenie ich - ok. 30 minut :-) Polecam Wam je bardzo jestem pewna, że Wam zasmakują!
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (upewnijcie się, że Wasze ciasto jest w jednym arkuszu, a nie w kilku małych)
- ok. 1/4-1/3 szklanki cukru
- ok. 1 łyżka cynamonu (do smaku, ja lubię bardziej cynamonowe, więc daję zazwyczaj więcej)
Cukier mieszam z cynamonem. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowuje zachowując jego prostokątny kształt. Posypuję cukrem i delikatnie przejeżdżam wałkiem, aby cukier przykleił się do ciasta. Następnie postępujemy jak na obrazku poniżej. Polecam obejrzeć ten filmik, który bardzo ułatwia przygotowanie.

Po każdym złożeniu kawałka ciasta posypujemy jeszcze raz cukrem z cynamonem.
Następnie ciasto pokroić w 8mm plasterki. Ułożyć na blaszce lub na innym płaskim naczyniu, które zmieści nam się w lodówce. Schładzamy min. 30 minut. Przekładamy je płasko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach 6 minut, a następnie odwrócić je i piec kolejne 4. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości naszych palmierów.