Pad Thai
Moje pierwsze kroki w kuchni tajskiej.
Składniki:
200g makaronu ryżowego (szerokie wstążki)
200g tofu pokrojonego w kostkę
2 ubite jajka
1 pokrojona cebula
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżka cukru
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki soku z limonki
4 dymki cienko pokrojone
100g kiełków fasoli mung
4 łyżki oleju
4 łyżki prażonych orzechów ziemnych, grubo posiekanych
1 łyżeczka suszonych płatków chili
1 mały ogórek pokrojony w duże cząstki
Wykonanie:
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażać tofu z każdej strony przez 3 - 4 minuty, doprawić solą i pieprzem, po czym zdjąć z woka. Dodać pozostałe 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażać przez 30 sekund, po czym zdjąć z woka. Następnie wlać jajka i przyprawić do smaku. Smażyć przez około 30 sekund, dwukrotnie mieszając. Dodać uprzednio przygotowany makaron i wymieszać. Dodać cukier, sos rybny i sok z limonki i smażyć przez 2 - 3 minuty. Włożyć z powrotem cebulę i czosnek, dodać dymkę i kiełki fasoli mung. Włożyć do woka ponownie tofu i dokładnie całość wymieszać. Podawać w towarzystwie prażonych orzeszków ziemnych, płatków chilli i kawałków ogórka.
Przepis pochodzi z książki Billa Grangera pt. "Bill's everyday Asian".