Pączuszki serowe z twarogiem
Szybkie i proste w przygotowaniu pączki serowe. Na blogu pojawił się już na nie przepis, TUTAJ, ale pączuszki są na tyle pyszne, że warto o nich przypomnieć a przepis odświeżyć. Tym razem wykonane przez Mamę, pod moim czujnym okiem ;) Mega mega serowe i delikatne jak chmurka. Na karnawał jak znalazł.
Ważna uwaga - pączki są pyszne także na drugi dzień. Jako że są naprawdę wilgotne, nie wysychają ani nie twardnieją jak tradycyjne.
PS Polecam też wariację - czekoladowe pączuszki na serku homogenizowanym KLIK
Składniki: przepis prawdopodobnie znaleziony na stronie Przepisy Joli, podaję po naszych zmianach
- 1/2 kg tłustego twarogu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka wódki
- ok. 1l oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta na pączki W jednej misce umieścić twaróg oraz jogurt naturalny, po czym zmielić blenderem ręcznym na gładką masę. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem, dodać wódkę i znowu utrzeć. Następnie dodać masę serową i ponownie wymieszać mikserem. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Masę raz jeszcze potraktować mikserem.
Smażenie pączków W garnku rozgrzać olej do smażenia. Naszykować miseczkę z zimną wodą. Ciasto jest mocno klejące, dlatego też formując nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego należy każdorazowo maczać ręce w wodzie. Kulki ciasta delikatnie wrzucać na olej, powiedzmy do 5-6 przy na jeden raz - żeby miały miejsce urosnąć. Pączki smażyć na mocno złoty kolor. Wyjmować cedzakiem i układać na kratce wyłożonej ręcznikiem papierowym.
Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.