Pączusie serowe
Pączusie serowe
Znacie pączusie serowe? Nie takie na sodzie, tylko na drożdżach? Te są z babcinego przepisu, który jednak wymaga pewnych modyfikacji. Musiałam dać trochę więcej mąki, ale i tak pączki były dość trudne do formowania. Wyszły jednak bardzo smaczne. Oczywiście najlepsze są takie na ciepło, kiedy wierzch jest chrupiący, a środek mięciutki. Jednak te małe pączusie smakują także nieźle na drugi dzień, także nie trzeba od razu zjeść wszystkich. ;)
A Wy ile pączków dzisiaj zjedliście?
Składniki na ok. 35 szt.: 350 g -400 g mąki krupczatki
300 g twarogu przeciśniętego przez praskę
3 łyżki cukru
50 g stopionego masła
30 g drożdży
2 jajka
2 żółtka
dodatkowo tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, do uzyskania płynnej masy. Wymieszać z 3 łyżkami mąki i mlekiem. Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Twaróg ucierać z pozostałym cukrem, dodając po jednym jaja i żółtka. Dodać mąkę (350 g) i zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. ciasto będzie rzadkie, ale takie powinno być. Miskę z ciastem przykryć, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Jeżeli po wyrośnięciu ciasto nie da się formować, można dodać jeszcze mąkę. Ciasto nadal może być luźne, ale im mniej mąki, tym pączki będą delikatniejsze. Dłonie natrzeć olejem, formować niewielkie kulki. Odkładać na stolnicę posypaną mąką. Przykryć, ponownie zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. W garnku rozgrzać tłuszcz. Pączki delikatnie otrzepywać z nadmiaru mąki i ostrożnie wkładać do garnka. Smażyć ok. 5 min. Jeżeli pączki nie będą się same obracać wystarczy je lekko stuknąć. Usmażone pączki odkładać na ręcznik papierowy, gdy lekko przestygną oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Składniki na ok. 35 szt.: 350 g -400 g mąki krupczatki
300 g twarogu przeciśniętego przez praskę
3 łyżki cukru
50 g stopionego masła
30 g drożdży
2 jajka
2 żółtka
dodatkowo tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, do uzyskania płynnej masy. Wymieszać z 3 łyżkami mąki i mlekiem. Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Twaróg ucierać z pozostałym cukrem, dodając po jednym jaja i żółtka. Dodać mąkę (350 g) i zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. ciasto będzie rzadkie, ale takie powinno być. Miskę z ciastem przykryć, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Jeżeli po wyrośnięciu ciasto nie da się formować, można dodać jeszcze mąkę. Ciasto nadal może być luźne, ale im mniej mąki, tym pączki będą delikatniejsze. Dłonie natrzeć olejem, formować niewielkie kulki. Odkładać na stolnicę posypaną mąką. Przykryć, ponownie zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. W garnku rozgrzać tłuszcz. Pączki delikatnie otrzepywać z nadmiaru mąki i ostrożnie wkładać do garnka. Smażyć ok. 5 min. Jeżeli pączki nie będą się same obracać wystarczy je lekko stuknąć. Usmażone pączki odkładać na ręcznik papierowy, gdy lekko przestygną oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!