Pączusie bananowe

Pączusie bananowe

Zdjęcie - Pączusie bananowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Choć wiadomo że to już po TŁUSTYM CZWARTKU ale, u mnie trochę spóźnione ,,faworki czy pączusie,, o smaku bananowym delikatne i pyszne najlepsze jak to pączusie na ciepło - na drugi dzień odgrzewam sobie w mikrofali ha ha.

Pomysł mojego szefa był taki aby zrobić faworki z ananasem lub bananami ale, pomyślałam żeby dodać jeszcze trochę likieru i soku będą bardzie aromatyczne no i były. Polecam


 

  • 1/4 szklanki soku bananowego lub mleka
  • 1/4 szklanki likieru bananowego
  • 2 jajka
  • 2-3 banany ok 300 g
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ok 700 g mąki pszennej

 

Ponadto

  • olej do smażenia


Wszystkie składniki wymieszać - wraz z rozgniecionymi bananami i odstawić na godzinkę do wyrośnięcia. Odgazować ciasto i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm wyciąć jak na faworki długie paski i przecinać w środku - można zwijać do środka ale to nie jest konieczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie rozgrzać olej i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Odsączać na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

Podawać na ciepło z cukrem pudrem.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis


i jeszcze kilka fotek...

 

Zdjęcie - Pączusie bananowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Pączusie bananowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów