Pączki indyjskie
I to już ostatnia propozycja pączkowych wypieków na „Tłusty czwartek”. Tym razem tradycyjny deser indyjski, rodzaj pączków mlecznych w miodowo-różanym syropie z szafranem.
Imponujący smak, niepowtarzalny aromat, istna poezja smaków.
Składniki na ciasto:
- 150 g mleka w proszku
- 40 g mąki pszennej
- 30 g semoliny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka wody różanej lub 3 krople esencji różanej
- 60 ml mleka w płynie
- 60 ml rzadkiej smietany
- olej roślinny do smażenia
Składniki na syrop:
- 250 ml wody
- 1/2 łyżeczki wątków szafranu
- 100 g cukru
- 3 strąki kardamonu /zbite/
- 1 laska cynamonu
- 1/4 szklanki wody różanej
- 125 g naturalnego miodu
Wykonanie:
- Szafran zalać wodą i odstawić na 5 minut.
- Dodać cukier, kardamon i cynamon, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia się cukru.
- Następnie dodać miód i wodę różaną, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut, odstawić do zgęstnienia.
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszać do uzyskania miękkiego, lepkiego ciasta.
- Formować małe kulki.
- Smażyć na rozgrzanym oleju, odsączyć na papierowym ręczniku i przełożyć do syropu.
- Podawać w syropie.
Smacznego ?
źródło: Taste. com.au /przepis zmodyfikowałam/