Pączki z czeko-sliwką
Tym razem zapraszam na pączki z czeko-sliwką, czyli konfiturą sliwkową z dodatkiem gorzkiej czekolady. Są już na moim blogu pączki z kremem adwokatowym, z konfiturą różaną, z kremem patissiere, z szafranem – paczki indyjskie, także pączki angielskie pieczone, więc wybór jest duży i na pewno każdy cos znajdzie dla siebie.
Zapraszam ?
Składniki na ok. 40 szt.
- 1 kg mąki pszennej lub tortowej
- 55 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 żółtka
- 1 jajo
- ok. 600 ml mleka
- 100 g masła
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka spirytusu
- 360 g powideł sliwkowych
- 70 g gorzkiej czekolady
- cukier puder
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 4 łyżki letniego mleka i wymieszać z 1 łyżką mąki, ostawić do podwojenia objętości na 15 minut.
- Mąkę z solą przesiać, dodać wyrośnięte drożdżę, utarte z cukrem żółtka z jajkiem i letnie mleko z rozpuszczonym masłem.
- Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut, do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
- Przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią przezroczystą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Następnie ponownie krótko wyrobić.
- Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1,5 cm i wykrawać krążki o średnicy 7 cm.
- Powidła przełożyć do garnka dodać kawałki czekolady i podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady na srednim ogniu, /można dodać 2 łyżki rumu/ odstawić do wystudzenia.
- Na każdy krążek wyłożyć po 1 łyżeczce czeko-sliwki, przykryć drugim krążkiem i za pomocą wykrajaczki o mniejszej średnicy tj. 6 cm przeciąć.
- Ułożyć na natłuszczonym papierze do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, przykryć sciereczką.
- Smażyć na głębokim tłuszczu w temp. 165 st. C, przez 2 minuty z każdej strony.
- Zaraz po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego ?