Pączki z serkiem mascarpone
Dzień dobry mam dziś dla was pyszny przepis na szybkie pączusie łyżką kładzione, tak wiem mam wiele takich przepisów lecz z serkiem MASCARPONE pierwszy raz wymyśliłam i nie żałuję gdyż są przepyszne i mega mięciutkie. A co najważniejsze potrzebne składniki raczej posiadamy w swoich kuchniach, jeśli nie ma akurat serka MASCARPONE to można go zakupić parę dni przed planowanym wykonaniem takich pączków a uwierzcie gdy je tylko zrobicie będziecie zachwyceni ich smakiem. Nie dość że ładnie wyglądają to ich smak powala po prostu na kolana 😉
Pączki z serkiem mascarpone na proszku do pieczenia, łyżką kładzione
Składniki na pączki z serkiem mascarpone :
- 500 g serka MASCARPONE,
- 4 jajka rozmiar M,
- 3 łyżki śmietany 18 %,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki octu,
- 5 szklanek maki pszennej,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego (można pominąć),
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego,
- 4 łyżki cukru,
- 1,5 litra oleju (do smażenia),
- opcjonalnie cukier puder do posypania pączków
Jak wykonać pączki z serkiem mascarpone?
Na początek przygotować wszystkie składniki aby miały temperaturę pokojową , następnie wszystko przełożyć do miski i wymieszać za pomocą łyżki jeżeli ciasto wyda się za rzadkie dosypać mąki ciasto powinno być dość gęste będzie to widoczne na zdjęciach przygotowane ciasto odstawić aby odpoczęło a w międzyczasie najlepiej do wysokiego garnka wlać olej i go rozgrzać (a dlatego wysoki garnek gdyż w czasie pieczenia pączków olej będzie bardzo się pienił ja miałam niski i aż olej kipiał na kuchenkę 😂 dlatego piszę szczerze jaki powinien być)
Jak już olej jest rozgrzany (a można sprawdzić za pomocą kropli wody gdy olej zacznie skwierczeć od wody to znak że jest dobrze rozgrzany), wtedy na już rozgrzany olej na wolniutkim ogniu łyżką namoczoną w ciepłej wodzie wkładać porcję ciasta (tylko tak jak wspomniałam w wysokim garnku) w odstępach i smażyć pączusie na piękny złoty kolor. Usmażone wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej do miski po czym jeszcze gorące posypać cukrem pudrem
Usmażone już wszystkie pączki łyżką kładzione przełożyć do salaterki i jeszcze dodatkowo posypać cukrem pudrem, dodam że te właśnie pączusie są mega ale to mega chrupiące z wierzchu a w środku bardzo mięciutkie nawet na drugi dzień są jeszcze trochę chrupiące na zewnątrz tak więc nic innego nie pozostaje jak tylko smażyć i zajadać się tymi pysznościami. Dodam że pączki wcale nie pochłaniają dużo oleju można smażyć bez obaw, więc gorąco polecam