Pączki z ricotty z sosem truskawkowym

Pączki z ricotty z sosem truskawkowym
Zdjęcie - Pączki z ricotty z sosem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pączki z ricotty z sosem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pączki z ricotty z sosem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pączki z ricotty z sosem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pączki z ricotty z sosem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pączki z ricotty z sosem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pączki z ricotty z sosem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 litr oleju Oliwier
  • 500 g truskawek
  • 250 g ricotty
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie

Truskawki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy 100 g cukru i całość doprowadzamy do wrzenia na niewielkim ogniu. Gdy owoce zmiękną, a sos zacznie gęstnieć, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Odstawiamy do przestudzenia. 


W szerokim garnku rozgrzewamy olej do temperatury 160-180°C.


Jajka ucieramy z 50 g cukru na puszystą masę za pomocą miksera. Dodajemy ricottę i skórkę otartą z cytryny. Miksujemy krótko, do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy. 


Na rozgrzany olej Oliwier wykładamy po łyżce przygotowanego ciasta i smażymy na złoty kolor. 


Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z sosem truskawkowym.



Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów