Pączki z ricotty
Pączki z ricotty
Niebawem tłusty czwartek więc na blogu nie może zabraknąć przepisu na pączki a raczej małe pączusie ;). Można powiedzieć, że to pączki ekspresowe bo robi się je bardzo szybko, ale też i bardzo szybko znikają. Pączki z ricotty po raz pierwszy jadłam u mojej sąsiadki. Przyszłam akurat gdy zaczynała smażyć i wydaje mi się, że po usmażeniu przetrwały najwyżej 15 minut. Aby moich pączków nie spotkał ten sam los i mogły pobyć na świecie trochę dłużej dziś przygotowałam je z podwójnej porcji no i mogę powiedzieć, że po 3 godzinach leżenia na stole zostały tylko 4 :). Są wyśmienite. Spróbujcie a nie będziecie żałować :)
Przepis zaczerpnięty z bloga Na Dokładkę...
Składniki potrzebne do przygotowania pączków:
- 250g serka ricotta,
- 2 jajka,
- 90g mąki,
- 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania pączków z ricotty:
Ser miksuję z jajkami, dodaję resztę składników i dokładnie mieszam, aż powstanie gładkie cisto.
Na patelni lub w garnku rozgrzewam olej (ok 2cm głębokości) i nakładam porcje ciasta na tłuszcz (najlepiej zrobić to przy pomocy 2 łyżeczek tzn na jedną nabieram masę a drugą zdejmuję ją z łyżeczki do gorącego oleju).
Pączki smażę na złoty kolor przekręcając co chwilę a następnie odsączam je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypuję cukrem pudrem.
Paczki z ricotty gotowe.
Pączki z ricotty SMACZNEGO :)