Pączki z ricotty
            
 
Pączki z ricotty 
 Niebawem tłusty czwartek więc na blogu nie może zabraknąć przepisu na pączki a raczej małe pączusie ;). Można powiedzieć, że to pączki ekspresowe bo robi się je bardzo szybko, ale też i bardzo szybko znikają. Pączki z ricotty po raz pierwszy jadłam u mojej sąsiadki. Przyszłam akurat gdy zaczynała smażyć i wydaje mi się, że po usmażeniu przetrwały najwyżej 15 minut. Aby moich pączków nie spotkał ten sam los i mogły pobyć na świecie trochę dłużej dziś przygotowałam je z podwójnej porcji no i mogę powiedzieć, że po 3 godzinach leżenia na stole zostały tylko 4 :). Są wyśmienite. Spróbujcie a nie będziecie żałować :) 
 Przepis zaczerpnięty z bloga Na Dokładkę... 
 Składniki potrzebne do przygotowania pączków: 
- 250g serka ricotta,
 - 2 jajka,
 - 90g mąki,
 - 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
 - 1,5 łyżki cukru,
 - szczypta soli,
 - 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
 - olej do smażenia,
 - cukier puder do posypania.
 
 Sposób przygotowania pączków z ricotty: 
 Ser miksuję z jajkami, dodaję resztę składników i dokładnie mieszam, aż powstanie gładkie cisto. 
 Na patelni lub w garnku rozgrzewam olej (ok 2cm głębokości) i nakładam porcje ciasta na tłuszcz (najlepiej zrobić to przy pomocy 2 łyżeczek tzn na jedną nabieram masę a drugą zdejmuję ją z łyżeczki do gorącego oleju). 
 Pączki smażę na złoty kolor przekręcając co chwilę a następnie odsączam je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypuję cukrem pudrem. 
 Paczki z ricotty gotowe. 
 
 Pączki z ricotty SMACZNEGO :)