Pączki z marmoladą
Tłusty czwartek, to ostatni dzień karnawału i tradycyjnie polecam domowe pączki z marmoladą.
Obok chrustów, to pączki są jednak najbardziej popularne w tym wyjątkowym dniu.
Według staropolskiego przysłowia:
"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła."
I choć do tłustego czwartku jeszcze kilkanaście dni, warto jednak wypróbować doskonały przepis na pączki z marmoladą.
Składniki na pączki z marmoladą:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/4 szklanki letniego mleka
- 1,5 litra oleju rzepakowego lub 500 g smalcu do smażenia
- 200 g marmolady wieloowocowej lub z róży
- cukier puder do posypania
Jak wykonać pączki z marmoladą?
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, wymieszać z 1/4 szklanki mleka letniego i 1 łyżką mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia /podwojenia objętosci/.
Pozostałą mąkę przesiać dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka i jajko z cukrami oraz sól.
Mleko letnie i roztopione masło dodać w trakcie wyrabiania ciasta.
Wyrobić ciasto ręcznie lub maszynowo przez około 5-7 minut, do otrzymania sprężystego i pulchnego ciasta.
Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do potrojenia objętości.
Z wyrośniętego ciasta wykrawać placuszki o średnicy ok. 7-8 cm i nakładać po łyżeczce marmolady.
Zlepić w kulki i ułożyć na lekko podsypanym blacie roboczym, pozostawić na 20-30 minut do podwojenia objętości.
Pączki smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temp. 180'C z obu stron na złoty kolor.
Odsączać na papierowym ręczniku.
Pączki z marmoladą podawać posypane cukrem pudrem lub lukrem.
Smacznego !