Pączki z dziurką
Pyszne pączki z dziurką i słodkim czerwonym lukrem - dzieci zachwycone;-), nie tylko one, polecam ...
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 całe jajka
- 40 g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 250 ml mleka
- 1 łyżka brandy
- otarta skórka z jednej cytryny
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać płynny miód i zostawić do wyrośnięcia. Następnie do drugiej miski wsypać przesiana make z solą dodać wyrośnięte drożdże, brandy, otarta skórkę z cytryny oraz jajka i roztopione masło - zagnieść ciasto. Będzie trochę klejące ale takie pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 godzinę wszystko zależny od temperatury w naszym domu. Ciasto musi podwoić swoją objętość, po tym czasie wyjmujemy ciasto i delikatnie podsypujemy maka rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka i robimy w środku dziurki - tak pozostawiamy do podwojenia objętości. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano, wyciągamy na papierowe ręczniki aby odsączyć nadmiaru tłuszczu.
Smacznego
ja polewam jeszcze lukrem :-)