Pączki z dziurką

Pączki z dziurką

Zdjęcie - Pączki z dziurką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Pyszne pączki z dziurką i słodkim czerwonym lukrem - dzieci zachwycone;-), nie tylko one, polecam ...


  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 całe jajka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka brandy
  • otarta skórka z jednej cytryny

 

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać płynny miód i zostawić do wyrośnięcia. Następnie do drugiej miski wsypać przesiana make z solą dodać wyrośnięte drożdże, brandy, otarta skórkę z cytryny oraz jajka i roztopione masło - zagnieść ciasto. Będzie trochę klejące ale takie pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 godzinę wszystko zależny od temperatury w naszym domu. Ciasto musi podwoić swoją objętość, po tym czasie wyjmujemy ciasto i delikatnie podsypujemy maka rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka i robimy w środku dziurki - tak pozostawiamy do podwojenia objętości. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano, wyciągamy na papierowe ręczniki aby odsączyć nadmiaru tłuszczu.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

 

ja polewam jeszcze lukrem :-)

Kategorie przepisów