PĄCZKI Z DŻEMEM (Jelly Doughnuts)

PĄCZKI Z DŻEMEM (Jelly Doughnuts)

Zdjęcie - PĄCZKI Z DŻEMEM (Jelly Doughnuts) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Był "tłusty czwartek" , były i pączki. Tym razem chciałam zrobić typowe , amerykańskie 'jelly donuts' , czyli pączki nadziewane dżemem lub galaretką malinową , obtaczane w drobnym cukrze. Skorzystałam z przepisu Diany. W porównaniu z tradycyjnymi pączkami to wersja dosyć uboga , bo tylko z jednym jajkiem i dwiema łyżkami oleju , nie mniej jednak bardzo smaczna. Oczywiście , jeżeli ktoś lubi takie lekko gumowate pączki , podobne do tych ze sklepu - my lubimy , zwłaszcza m-żonek ;-)

Składniki:
- 3 i 1/4 - 3 i 1/2 szkl. mąki
- 2 opakowania (po 7 g każde) suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki cynamonu (dałam mniej , ale i tak nie pasował mi za bardzo ten posmak , więc można z niego zrezygnować)
- 1 szkl. wody (połowę zastąpiłam mlekiem)
- 1/3 szkl. cukru
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- dżem lub galaretka malinowa
- drobny cukier lub cukier puder do obtaczania
- olej do smażenia

Drożdże rozpuścić w połowie szklanki wody. Resztę wody wymieszać z cukrem , solą , olejem i podgrzać do ok. 50 st.C. Następnie wlać do 1 i 1/4 szkl. mąki wymieszanej z cynamonem , dodać rozpuszczone drożdże , jajko i wanilię. Ubijać mikserem 30 sekund na średnich obrotach , często oskrobując brzegi miski , a potem 3 minuty na wysokich obrotach. Następnie używając drewnianej łyżki (można ciągle mikserem , jeśli da radę) domieszać resztę mąki (należy robić to z wyczuciem , żeby ciasto nie wyszło zbyt gęste.) , wyłożyć na blat i wyrabiać jeszcze 3 - 5 minut , dosypując mąkę , jeśli potrzeba. Ciasto ma być średnio gęste , gładkie i elastyczne. Włożyć do natłuszczonej miski , obrócić , żeby całe ciasto pokryło się tłuszczem , przykryć i zostawić do wyrosnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Ciasto odgazować uderzając z góry , wyłożyć na lekko posypany mąką blat , przykryć i zostawić na 10 minut. Następnie rozwałkować (nie za cienko) , wycinać kółka , na środek każdego kłaść po 1 łyżeczce dżemu , brzegi zawijać i łączyć ze sobą formując pączki.
Można też nieco cieniej wałkować ciasto , na połowę wyciętych kółeczek nakładać dżem , brzegi zwilżać (wodą , mlekiem lub roztrzepanym jajkiem) , przykrywać drugim kółeczkiem i dociskać na brzegach.

Ja jednak zastosowałam jeszcze inny sposób (tak zazwyczaj właśnie robię). Ciasta nie rozwałkowywałam , tylko urywałam po kawałku prosto z miski , rozpłaszczałam na dłoni , kładłam odrobinę dżemu i zawijałam formując pączka.

Gotowe pączki układać na ściereczce posypanej mąką (jeśli były zawijane , to łączeniem do dołu) i zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać olej do temp. 185 st.C. Smażyć pączki po minucie z każdej strony (u mnie trochę dłużej) na rumiano - sprawdzić patyczkiem , czy nie są surowe w środku. Odcedzić , wyłożyć na papierowy ręcznik i ostudzić. Obtaczać w drobnym cukrze lub cukrze pudrze.

Z podanej porcji wychodzi ok. 16 pączków.

Zdjęcie - PĄCZKI Z DŻEMEM (Jelly Doughnuts) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów