Pączki tradycyjne – przepis

Przepis sprawdzony, niezawodny i bardzo prosty. Pączki wychodzą delikatne, pulchne i mięciutkie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 50 pączków

  • 750 g mąki pszennej
  • 75 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 9 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki wódki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 180 g masła lub margaryny

DODATKOWO:

  • słoiczek dżemu lub marmolady
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Drożdże rozcieramy z 1,5 łyżki cukru, następnie mieszamy z 2 łyżkami ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min, aby drożdże zaczęły pracować ( jeśli zaczyn nie podrośnie należy wykonać go na nowo ).

Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Mąkę mieszamy z solą, następnie dodajemy masę żółtkową, zaczyn, resztę ciepłego mleka, chwilę zagniatamy. Dodajemy miękkie masło oraz 1,5 łyżki wódki. Zagniatamy ok. 10 min, aż ciasto będzie się delikatnie kleiło do dłoni ( można lekko podsypać mąką, ale nie dodawajmy jej dużo, ponieważ pączki stracą na swojej delikatności ). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte chwilę zagniatamy, stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na gr. ok 1-1,5 cm. Szklanką o śr. 6-7 cm wykrawamy pączki. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicy, przykrywamy do podwojenia objętości ( ok. 45 min ).

Napuszone pączki smażymy na oleju, rozgrzanym do temp. 180 C, aż skórka będzie brązowa. Usmażone odsączamy z tłuszczu i zostawiamy do ostudzenia. Jeszcze lekko ciepłe pączki nadziewamy dżemem za pomocą specjalnej końcówki cukierniczej i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Zdjęcie - Pączki tradycyjne – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Drożdże, marmolada

Przepisy z tych kategorii

Pączki
2

Pączki

Kaś Kaś
Bake&Taste

Pączki waniliowe
1

Pączki waniliowe

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Cenci - toskańskie faworki

Cenci - toskańskie faworki

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Baci di ricotta (Minipączusie z ricotty)

Baci di ricotta (Minipączusie…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Old-fashioned doughnuts - amerykańskie pączki na maślance
2

Old-fashioned doughnuts - amer…

food² food²
Food Square

Bananowe churrosy z kokosową czekoladą

Bananowe churrosy z kokosową c…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu