Pączki serowe
Pączki serowe, to łatwa i szybka propozycja wypieków na tłusty czwartek.
Obok popularnych oponek z serem, te mini pączusie równie pysznie smakują i są z większą ilością twarogu.
Doskonale smakują obficie posypane cukrem cynamonowym.
Te nadzwyczaj delikatne pączki rozpływają się dosłownie w ustach.
Przepis na pączki serowe polecam na ten wyjątkowy dzień w roku.
Składniki na pączki serowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 400 g białego twarogu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 duże jajka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki cukru drobnego
- 1 łyżeczka cynamonu
Jak wykonać pączki serowe?
Ser rozetrzeć widelcem lub przepuścić przez praskę, dodać cukry, jajka i śmietanę, wymieszać.
Mąkę z proszkiem i solą przesiać i dodać do mieszaniny serowej.
Połączyć wszystkie składniki.
Formować małe kulki za pomocą łyżki do lodów lub odręcznie.
Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju w temp. 170 'C do zarumienienia.
Gorące pączki serowe przełożyć na papier kuchenny następnie posypać cukrem cynamonowym.
Podawać na ciepło.
Smacznego !