Pączki pieczone z mascarpone i marmoladą

W tym roku na tłusty czwartek wymyśliłam przepis na pyszne pączki pieczone z mascarpone oraz marmoladą. Szukając inspiracji na stronie przepisy.pl wymyśliłam połączenie ciasta drożdżowego z mascarpone, które jest przepyszne.
Pączki pieczone z dodatkiem serka są jeszcze lepsze w smaku, wilgotniejsze i mają lekko serowy posmak. W połączeniu z marmoladą owocową i lukrem są obłędne.
Pączki pieczone to lżejsza wersja pączków w porównaniu do smażonych na oleju.
Pączki możesz nadziewać przed pieczeniem używając bardziej stałych kremów lub marmolady. Natomiast po upieczeniu możesz nadziewać szprycą pączki dżemem o dowolnym smaku lub kremem budyniowym.
Pączki pieczone są najlepsze zaraz po upieczeniu, polane lukrem i jedzone jeszcze lekko ciepłe.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na tłusty czwartek.
PĄCZKI PIECZONE Z MASCARPONE I MARMOLADĄ
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 cała blaszka pączków
- 500 g mąki tortowej
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 15 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
- 200 ml ciepłego mleka
- 3 żółtka o temp. pokojowej
- 100 g serka mascarpone o temp. pokojowej
- 100 g masła, roztopionego
- szczypta soli
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 – 2 łyżki gorącej wody
DODATKOWO
- 1 jajko + 2 łyżki mleka
- marmolada do nadziewania
- cukier puder do oprószenia zamiast lukru
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wcześniej wykonujemy zaczyn*), cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, serek oraz wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy dokładnie łyżką lub używamy miksera z hakiem. Następnie dodajemy w kilku porcjach roztopione i jeszcze ciepłe masło i zaczynamy wyrabianie (ok. 10 minut). Gotowe ciasto formujemy w kulkę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. Następnie na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy placek o grubości ok. 1 cm. Wykrawamy szklanką lub foremką kółka o średnicy ok. 7-8 cm. Na środek nakładamy łyżeczkę powideł lub marmolady. Zlepiamy brzegi i formujemy pączek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub papilotkach do muffinek (łączeniem w dół). Zostawiamy na 30 minut do napuszenia. Następnie wierzch smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w temp. 175°C przez ok. 20-25 minut do zarumienienia skórki. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem lub wykonujemy lukier. Cukier puder przesiewamy i dodajemy sok oraz wodę. Mieszamy dokładnie, aż uzyskamy lekko płynny lukier. Smarujemy wierzch pączków.
* Zaczyn wykonujemy z 1 łyżki mąki, cukru, drożdży świeżych i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Dalej postępujemy jak w przepisie.