Pączki angielskie „yum yum”
Pączki angielskie „Yum yum” to bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, (a zwłaszcza w Szkocji, skąd się podobno wywodzą) smażone ciastka, które są krzyżówką croissanta z pączkiem, choć zdecydowanie im bliżej do pączka. Właściwie do tej pory sama ich nie robiłam, bo jakoś nie było okazji, ale jak zobaczyłam je na Moich Wypiekach, to od razu postanowiłam je przetestować. Przepis pochodzi ze zbiorów Jamesa Mortona, który jest finalistą trzeciej edycji The Great British Bake Off. Pączki angielskie Yum yum wyszły pyszne i delikatne, chociaż najlepiej smakowały pierwszego dnia :-) Wypróbujcie „yum yumsy”, bo naprawdę warto! :-)
Pączki angielskie „yum yum”Składniki na około 20 sztuk:
- 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 750)
- pół łyżeczki soli
- 28 g drożdży świeżych lub 14 g (2 saszetki) drożdży suchych
- 30 g cukru
- 100 g masła, schłodzonego i pokrojonego w cienkie plasterki
- 250 ml wody
- 1 jajko
Dodatkowo:
- olej, do smażenia
Lukier:
– 2 szklanki cukru pudru plus sok z 1 cytryny rozetrzeć i dodać odrobinę gorącej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję…lukier powinien być wystarczająco rzadki, żeby można było łatwo go rozsmarować na ciastkach…
1. Do miski lub na blat przesiać mąkę, cukier, sól i suche drożdże (jeśli używamy drożdży świeżych to należy najpierw zrobić rozczyn) i wszystko mieszamy. Dodać masło i delikatnie wymieszać, ale nie wgniatać go w mąkę. Masło powinno być cały czas widoczne w postaci kawałków oprószonych mąką.
Dodać do masy roztrzepane jajko i wodę i wymieszać całość aż się składniki połączą w kulę, ale ciągle nie wgniatać masła w masę. Przykryć ciasto folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut aż ciasto ruszy.
2. Blat lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na duży prostokąt. Unieść końce krótszych boków i założyć je do środka. Następnie całość złożyć jak książkę, na pół. Cały proces wałkowania i składania powtórzyć 2 – 4 razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Złożone ciasto owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut, by ciasto odpoczęło.
Można też obejrzeć film jak to składać tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=VqwqInhd5PI
3. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na prostokąt o grubości 7-10 mm. Pociąć w paski, każdy o szerokości około 1,5 – 2 cm. Zaplatać po 2 paski razem i złączyć końce. Zaplecione paski można podzielić na mniejsze kawałki (dobrze wiedzieć, w jakim dużym naczyniu będziemy je smażyć, aby nie wyszły nam za długie) Ja robiłam je w na kilka sposobów… jeden nawet w formie faworka… ;-)
Yumsy odłożyć -przykryte ściereczką- na godzinę w ciepłe miejsce aż podwoją objętość.
4. Smażyć na tłuszczu rozgrzanym do 175 stopni, z obu stron aż nabiorą złotobrązowego koloru. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Lukrować z obu stron.
Smacznego :-)