Pączki - 20 sztuk

Zdjęcie - Pączki - 20 sztuk - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Taką śmieszną nazwę wymyśliłam tym pączkom, bo nie wiedziałam jak je nazwać ;-) Bazowałam na moim najlepszym przepisie jaki posiadam, ale porcję podzieliłam na połowę i zmieniłam trochę proporcje, dlatego zdecydowałam się na podanie oddzielnego przepisu. Jeżeli macie jeszcze chęć na pyszne pączki (to już ostatnie dni karnawału, jakże krótkiego w tym roku), to zapraszam :-)
Zdjęcie - Pączki - 20 sztuk - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 550 g mąki tortowej
- 1 szkl. ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 1/3 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1/4 szkl. oleju (lub stopionego masła)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- marmolada do nadziewania
- tłuszcz do smażenia (używam oleju)

Z pokruszonych drożdży, kilku łyżek mleka, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Postawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Jajka i żółtko ubić z cukrem, solą oraz cukrem waniliowym. Wymieszać z mąką, resztą mleka i wyrośniętymi drożdżami. Na koniec dodać olej i dobrze wyrobić (jeśli ciasto będzie zbyt luźne i klejące - dodać trochę mąki). Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny). Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką, uformować z ciasta wałek i pokroić go na 20 równych części. Każdą część rozpłaszczać na dłoni, nakładać łyżeczką marmoladę i formować pączki, dokładnie zlepiając brzegi. Układać na posypanej mąką ściereczce łączeniem do dołu, przykryć drugą ściereczką i poczekać aż urosną (trwa to ok. 1 godziny, zależnie od temperatury pomieszczenia). Wyrośnięte pączki wkładać do rozgrzanego do 180 st.C tłuszczu (nie za gęsto - tak, żeby swobodnie pływały) odwracając dolną stroną do góry. Na początku (przez mniej więcej 1 minutę) można smażyć pod przykryciem - dzięki temu pączki dodatkowo wyrosną. Każdą porcję smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony. Na koniec sprawdzić patyczkiem, czy pączki nie są surowe w środku i wykładać na bibułę do odsączenia tłuszczu. Jeszcze ciepłe polukrować.

Lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- ok. 2 łyżki mleka
- odrobina olejku pomarańczowego

Wszystko razem wymieszać na gładką masę. W razie potrzeby dolać odrobinę więcej mleka lub dosypać cukru pudru.
Zdjęcie - Pączki - 20 sztuk - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zakochaj się w pączku!
3

Zakochaj się w pączku!

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Lany chrust
1

Lany chrust

Beti Beti
kruche babeczki

Faworki wybijane
1

Faworki wybijane

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pączki z serkiem homogenizowanym
1

Pączki z serkiem homogenizowan…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pączki nowoorleańskie

Pączki nowoorleańskie

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

Ciasto Kinder

Ciasto Kinder

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

"Summer cake"

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Łatwe ciastka francuskie z kremem budyniowym i owocami

Łatwe ciastka francuskie z kre…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta z budyniem i rabarbarem
1

Tarta z budyniem i rabarbarem

food² food²
Food Square

Owsianka z karmelizowanym rabarbarem

Owsianka z karmelizowanym raba…

food² food²
Food Square

Melba z truskawkami
2

Melba z truskawkami

food² food²
Food Square