Owsianko-shake
Tradycyjna owsianka w trochę innym wydaniu. Nadal pożywna, choć podchodząca pod słodki deser. Idealna na upały :)
Składniki (na dwie porcje)
- 2 szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka i 1 wody)
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 3 kostki białej czekolady
- 2 łyżki tartych orzechów
- 1 łyżka miodu
- 300 ml lodów śmietankowych/waniliowych
- opcjonalnie banan
Mleko wlewamy do garnuszka i gotujemy. W trakcie podgrzewania dorzucamy kostki białej czekolady - rozpuści się przy mieszaniu. Do gotującego się mleka dodajemy cztery łyżki otrębów owsianych. Zmniejszamy ogień i dalej gotujemy mieszając przez około minutę. Wyłączamy gaz i odstawiamy owsiankę na około godzinę - wystygnie i bardzo zgęstnieje. *Już ugotowaną owsiankę można zostawić na dłużej, w zależności kiedy mamy ochotę na shake'a. Do wysokiego naczynia wlewamy owsiankę, dodajemy dwie łyżki tartych orzechów, łyżkę miodu i traktujemy całość blenderem - aż masa będzie jednolita. Dodajemy ok. 300 ml lodów i ponownie uruchamiamy blender. Pijemy od razu bądź, jeśli chcemy naprawdę zimnego shake'a, wkładamy jeszce do lodówki na jakąś godzinę. Napój można przechowywać w lodówce do kilku godzin.
Shake'a rozlewamy do wysokich szklanek. Dodatki wedle upodobań - u mnie dodatkowa gałka lodów i starte orzechy.
Wersja 'light': szkl. mleka, szkl. wody, 4 łyżki płatków owsianych, banan. Wykonanie jak wyżej.