Owsianka z musem mango i nerkowcami
Smakowita owsianka, która stała się fajnym sposobem na zużycie napoczętego mango. Nie pokroiłam jednak owocu na kawałki, lecz zmiksowałam go na mus, co po wymieszaniu z płatkami dało świetny efekt. Jednolitą konsystencję przełamują nerkowce, jedne z moich ulubionych orzechów :)
OWSIANKA Z MUSEM MANGO I NERKOWCAMI
(1 porcja)
3 czubate łyżki płatków owsianych,
1 szklanka mleka,
1 łyżeczka cukru z wanilią,
1 łyżka orzechów nerkowca (można zastąpić migdałami),
½ małego mango
Poprzedniego dnia płatki zalać mlekiem i wstawić do lodówki na całą noc. Rano zagotować z dodatkiem cukru z wanilią.
Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni, by stały się bardziej aromatyczne.
Mango obrać i zmiksować blenderem na gładki mus.
Owsiankę przelać do miseczki, polać musem z mango i posypać orzechami.
(zainspirowane przepisem stąd, z moimi małymi zmianami)